Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 16 årige pige,

Tak for dit brev, hvor du tydeligt beskriver din bekymring for din mor.

Du skriver, at du tror, at din mor er ved at få en depression. Af dit brev kan jeg se, at hun ‘falder i hullet’ og at du føler dig fanget i en ond cirkel sammen med hende. Det må være ekstra hårdt her i juledagene, hvor din mor føler sig ekstra presset, som du skriver.

Jeg fornemmer, at din mors nedtrykte humør har stået på i længere tid. Du beskriver i hvert fald, at I er inde i form for mønster, hvor det går ‘op og ned’ – men at de gode perioder kun varer et par dage.

Det må være en tung byrde at bære alene. Jeg vil altid anbefale, at du taler med nogen om det. På den måde føles ansvaret allerede mindre. Og du bør i en alder af 16 år ikke stå alene med sådan et stort ansvar.

Jeg kan se, at din mor godt ved, at hun ikke burde fortælle dig om ‘alt det’, hun føler sig belastet af. Det er godt, at hun kan fornemme, at det faktisk er svært for dig, når ‘rollerne ‘ bliver byttet om derhjemme; og det er dig (barnet) der gang på gang skal ‘trøste’ din mor (den voksne) og sørge for god stemning.

Jeg kommer derfor til at tænke på, om du har andre voksne i din omgangskreds, som du kan snakke med? Du skriver, at du ikke har kontakt din far. Men måske du har en lærer, en venindes forældre, jeres læge eller en anden voksen, som du kan dele bekymringen for din mor med?

Jeg kan læse i dit brev, at du og din mor har et helt særligt, tæt og fortroligt bånd. Jeg hæfter mig ved, at du skriver, at din mor stresser over, at julen hos jer ikke er “perfekt”. Det er virkelig flot og modent, at du svarer hende “at den slags ikke findes, i hvert fald ikke uden for Instagram, at alle synes julen er stressende”.  For det er nemlig helt rigtigt. Det perfekte findes ikke.

Vi får mange breve fra børn og unge, som er bekymrede for deres forældre. Det er faktisk ret almindeligt, at børn kommer til at tænke meget på, hvordan deres forældre har det. Men det er vigtigt, du ved, at det altid er forældrenes ansvar, at deres børn har det godt og er trygge. 

Ud fra hvad du skriver, kan jeg læse, at du tager et stort ansvar for din mor. Det er super sejt, at du siger til din mor, at hun skal gå til lægen eller en psykolog. Det er den helt rigtige måde, at din mor kan få hjælp på. Jeg håber, at din mor en dag finder styrken til at få hjælp – ligesom du gør her ved at skrive til BørneTelefonen.

Jeg håber, at du og din mor får en dejlig jul sammen. Og at din mor efter jul får noget hjælp, så hun har overskud til at være “den voksne” i jeres familie.

Du er altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen, hvis du har brug for en at snakke med. Der er også andre steder at hente hjælp, hvis man har en mor eller far, der er psykisk ude af balance. Du kan måske prøve at se på siden: Er du okay?

Mange kærlige hilsner fra

BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat