Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg savner farmor.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år.

Gad vide, hvad din far og din farfar ville tænke, hvis de vidste hvilken omsorg, du føler i forhold til din farfar. Og hvilken betydning din farmor har haft for dig!? Mit bedste gæt er, at de ville blive meget glade og rørte! Og, måske også stolte af at have dig i familien, fordi du tør sige, hvad du ser, og hvad du tænker!

Det er helt naturligt at føle sorg, når man mister en person, der har stor betydning for en.
Din farmor er her ikke mere - men hun vil altid være i din erindring. Og disse minder kan du hente frem og tale om med nogen, der også har kendt hende. På den måde kan hun leve videre. 

Hvad tror du din far og farfar vil sige, hvis du fortælle dem, at du savner din farmor. Måske kan det hjælpe jer alle til at tale om savnet – og til at mindes hende sammen?

Med hensyn til at tage afsked, har jeg hørt et godt råd om, at man kan skrive breve til den, man har mistet. Heri kan man skrive, hvad man gerne ville have sagt, hvis man havde haft muligheden for det.

Måske ville det virke for dig at skrive et brev til din farmor? Du kan af gode grunde ikke sende det - men du kan gemme det og tage det frem, når du har brug for det. Og måske endda tilføje mere, du kunne få lyst til at sige til hende. 

På den måde kommer ordene ud af dit sind og bliver tydelige for dig på papiret. Og det kan hjælpe dig med at have din farmor i din erindring på en god måde. 

Med hensyn til dit savn efter "de gode gamle dage", tænker jeg, at der for hver gang, du, din far og farfar taler sammen eller mødes, skabes nye "gode gamle dage". 

Derfor kunne du tale med din far om, at I ses noget oftere. Både du og han men også med din farfar. 

Du kan måske også besøge din farfar uden at din far nødvendigvis tager med dig? Du kan måske også ringe til ham eller skrive til ham?

Jeg foreslår, at du taler med din mor om dine tanker, som du beskriver i brevet hér. Jeg tænker, hun holder af dig og vil gøre, hvad hun kan, for at du kan have det godt. Derfor kan hun hjælpe dig med, 
hvordan du bedst kan holde kontakten med din far, og hvordan du kan fortsætte med at se din farfar. 

Du kan overveje at vise din mor dit brev og mit svar tilbage til dig, så er I ligesom i gang med at tale sammen.

Du er også velkommen til at ringe til os på Børnetelefonen. Der sidder voksne, som er parate til at lytte til dig og tale med dig om, hvad du kan gøre.

Jeg ønsker dig held og lykke! Mange hilsner fra BørneTelefonen.

 

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat