Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg lever et liv i helvede.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Tak for dit rigtig gode brev, hvor du beskriver, hvordan dit liv er lige nu. Jeg kan forstå, at du har haft et vanskeligt, turbulent liv, med en mor der har haft og har det svært, en lillesøster med problemer og en periode, hvor du er blevet seksuelt misbrugt.

Du skriver ikke noget om, hvad der er sket, men du skal vide, at det på ingen måde er din skyld, at du blev misbrugt. Grunden til, at jeg nævner det med skyld, er fordi jeg ved, at der er mange, der har været udsat for misbrug/ incest, som spørger sig selv, om det mon har været deres egen skyld, og det har det ikke! Husk på det!! Det er ikke, og det var ikke din skyld!

Jeg tænker også, jeg er nødt til at fortælle dig, at det var forkert og ulovligt, det personen gjorde, mod dig! Det ved du sikkert godt, men kun for, at du ikke skal føle, at du har en andel i det, der skete.

Jeg kan godt forstå, hvis de personer, der hører om dine oplevelser, tager afstand fra og er uforstående overfor dine udtalelser om, at du holder af og elsker personen, der misbrugte dig. Det kan virke selvmodsigende, da mange ville tro, at du hadede ham, fordi han har udnyttet dig og gjort dig ondt. For mig er det forståeligt, at du siger og føler som du gør.

Jeg tænker, at dit forhold til personen nok har været meget tæt, at du på mange måder nok har været afhængig af ham? – på godt og på ondt. Men han var den voksne, og du var dengang i hans varetægt, så derfor må han ikke misbruge dig. Det er forståeligt, at du bliver ked af det og frustreret, når dine omgivelser ikke forstår dig. Jeg tænker, at det nok er fordi, de personer du har talt med, som fx din kæreste, holder af dig, elsker dig og måske derfor kan de ikke rumme, når du fortæller dem, at du elsker/ holder af personen, der misbrugte dig. I deres øjne er han nok, en ubehagelig, ond person, og derfor forstår de ikke din sympati for ham.

Jeg synes ikke, der er nogen grund til, at du behøver, at føle dig ulækker og dum. Tror du, at det er de andres udtalelser, der får dig til at føle sådan? Eller er det noget, personen har sagt til dig, som får dig til at tænke sådan? Måske føler og tænker du som du gør, fordi du før har oplevet sex, som noget ufrivilligt, hemmeligt og måske skamfuldt?

Du skriver, at du føler, du har ødelagt hans liv, hvordan kan det lade sig gøre, når du ikke har meldt hans forbrydelse til nogen? Når han stort set ikke ved, hvordan du har det? Jeg tænker ikke, du har ødelagt noget, andet end det sexforhold I havde sammen, du og personen. Jeg synes, det er godt, at de seksuelle overgreb mod dig er stoppet og jeg kan godt forstå, at det har været svært og at det har taget tid for dig at komme videre. Det er klart, at det er gået ud over din selvtillid og dit selvværd, og at du føler dig sårbar.

Din selvfølelse og din livsduelighed skal bygges op igen, men jeg tænker, du er på vej. Du har valgt at skrive hertil, og det finder jeg, er et skridt på vejen. Jeg tænker, at du er kommet til et punkt i dit liv, hvor du, selvom du er træt, frustreret og ked af det, også ønsker forandring. Du ønsker at leve, skriver du, men skal guides - og selvfølgelig skal du det.

Det er godt at høre, at du har en kæreste, forhåbentlig behandler han dig godt? Jeg kan godt forstå, at du bliver ked af det, når han ikke kan acceptere, at du holder af den person, der har misbrugt dig seksuelt. Jeg tænker, at du nok ikke mere skal fortælle din kæreste om dine oplevelser og tanker i forhold til de seksuelle overgreb, der er begået mod dig. Han magter nok ikke at have den viden, siden han bliver sur, tror du ikke, at det er derfor, han reagerer, som han gør? Måske føler han sig magtesløs, fordi han ikke kan gøre noget, andet end at lytte?

Men jeg tænker, at det ikke er din kæreste, der skal hjælpe dig videre, og det er fuldt ud forståeligt, at han ikke kan rumme dine beskrivelser om din fortid. Jeg kan også godt forstå, at du synes det er hårdt, når han bliver sur og ikke vil tale mere, men det tror jeg, du er nødt til at respektere.

Du skriver, at du har brug for nogen, der vil lytte til dig, og at du har fået megen hjælp gennem tiden, men ikke noget, der rigtig har virket. På BørneTelefonen er rådgiverne gode til at snakke med børn og unge om svære ting, så måske kunne det være rart at ringe på 116 111 og snakke lidt med en rådgiver, der bare lytter og er der for dig.

Du skriver ikke noget om, hvor du bor, men jeg tænker, at du bør have hjælp og støtte til at få dels dit liv til at fungere, men også hjælp til din mor og søster, så deres liv bliver bedre. I har helt klart brug for, at der kommer mere struktur og orden i jeres liv, fælles og hver for sig. Det er for eksempel ikke rimeligt, at du skal påtage dig ansvaret for, at din mor og din søsters liv fungerer.

Da du er under 18 år, har kommunen et særligt ansvar for at passe på dig og din søster, så hvis du henvender dig til kommunen, så skal de finde en sagsbehandler, der skal hjælpe dig. Hvis du har du brug for hjælp til at kontakte kommunen, så kunne du måske få hjælp af en bisidder?

En børnebisidder er et gratis tilbud til dig, når du har brug for en voksen til at støtte dig, når du skal til møder i kommunen. En bisidder er en voksen med et godt kendskab til lovgivningen og børns rettigheder, som kan rådgive og vejlede dig. Bisidderen kan sikre, at du bliver hørt, og at dine rettigheder bliver respekteret. Måske ville det være en hjælp for dig? Hvis du synes, det kunne være en mulighed, så skal du ringe til BørneTelefonen på 116 111 og fortælle om dine problemer, og når du er klar til det, kan du fortælle, hvem du er, og så vil en bisidder kontakte dig hurtigst muligt. Du kan læse om bisidderordningen her >>

Jeg håber, du snart vil få den hjælp, du har brug for. Jeg ønsker dig al mulig held og lykke, og hvis du stadig har brug for hjælp, så husk, at du altid er velkommen til at skrive igen eller ringe.

Kærlige tanker fra BørneBrevkassen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat