Brev

Jeg har det svært ved at respektere min mor..

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13-årige

Hvor er det dejligt, du har kunne bruge vores hjælp. Jeg håber, at vi også denne gang kan komme med nogle forslag til, hvad du kan gøre.

Du fortæller om en opvækst, der har båret præg af din mors alkoholproblem. Det må have været så utrygt at vokse op med en mor, som du ikke helt har kunnet regne med. Jeg kan godt forstå, at du skriver: ‘ Jeg vil ikke rigtigt skabe et “forhold” med hendes kærester.’ For du har jo lært at passe på dig selv. Det er ikke underligt, hvis du og din bror ikke kan rumme mere utryghed.

Men netop din mors skiftende partnere og sexliv må jo forstærke den gamle følelse af utryghed. Og alt det du tidligere har oplevet af mangel på  ‘grænser’, respekt og tryg forudsigelighed i hjemmet. Jeg kan på den baggrund godt forstå, at du ikke har lyst til at skabe “et forhold” til din mors kærester.

Det er vigtigt, at du og din bror kan føle jer trygge i jeres eget hjem. Derfor skal fortælle nogle voksne, hvordan du og din bror har det.

Jeg ved ikke, om du synes, at det er en god ide at tale med din mor om dette? Måske vil det føles for svært? Hvis du synes det er for svært at tale med hende, kan du måske vise hende det brev, du har sendt til brevkassen? Eller noget af brevet? Du kan også vise hende mit svar til dig. Det kan måske gøre det lettere for dig.

Hvis det ikke hjælper at snakke med din mor, så tal med din far. Faktisk synes jeg, at du under alle omstændigheder skal tale med din far.

Du skriver ikke så meget om ham. Men vil det være muligt for dig, tror du?

Måske kunne du vise ham dit brev og mit svar? Måske er det ligefrem muligt at overveje, om jeres samvær er godt fordelt mellem din mor og din far? Eller om du (sammen med din far) skal overveje hvilke andre muligheder, der er?

Han kan både snakke med dig og din lillebror om, hvordan I får den bedste hverdag – uanset hvad I beslutter jer til med hensyn til samvær. Han kan som voksen tage sig af situationen, så det ikke er dig, der skal gøre det.

Nu kender jeg ikke din mors og fars måde at tale sammen på. Men han kan måske også på en god måde snakke med din mor om hendes skiftende forhold, og hvad det betyder for jer?

Du kan også tale med andre voksne – måske en lærer? Når du fortæller dem om, at du føler utryghed hjemme – så har de mulighed for at hjælpe dig og komme med ideer.

Det er virkelig stærkt af dig, at du prøver at gøre noget ved problemet for at få det bedre. Jeg håber du kan bruge mit råd, og at du har modet til at bede din far eller andre voksne om hjælp til at løse problemet.

Du hjælper både dig og din bror til at kunne være mere trygge derhjemme.

Du er altid velkommen til at skrive igen. Du kan også SMS’e eller ringe til BørneTelefonen på 116111.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat