Brev

Jeg har det svært indeni

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 15-årige pige.

Man mærker, at du længe har grublet over disse problematikker, og selv er nået langt med hensyn til at forstå hvad der presser dig.

For dig virker det som en ”mudderkage”, men jeg tror, at det er lidt nemmere at overskue fordi jeg ser det på afstand? Jeg synes, at der er et mønster, som jeg gerne vil beskrive, så du måske ser det lidt klarere? Måske tager jeg fejl og så må du bære over med mig, og du må også undskylde at mit svar bliver lidt langt.

Du har oplevet, at din far ikke kunne finde ud at tale med dig om de vanskeligheder du havde med ham og hans kæreste. Han gik bag din ryg til statsamtet, og grillede dig og din søster bagefter, som du skriver, men I talte faktisk ikke sammen. Jeg tænker, at man godt kan sige, at I holdt op med at ses pga. manglende kommunikation – synes du der er noget om det?

Nu er din bror blevet anholdt, og det er kommet frem at han har (haft) et hashmisbrug. Det lyder ud fra dit brev ikke som om I kommunikerer om hvordan han har det, og hvor ondt det gør på dig.

Det er oplagt hvorfor man ikke får snakket sammen om problemerne: Det gør rigtig ondt at fortælle, at man er vred, såret, trist og forvirret. Desværre sker der dét, når man ikke får kommunikeret, at der i stedet kommer både en masse misforståelser og problemerne ligger uløste. Man mister tilliden til hinanden. Så er det, at man brænder broerne mellem hinanden, som du har oplevet.

Du har en meget skarp og flot formulering i dit brev, hvor du faktisk selv peger på hvordan du er opdraget: ”… det betyder også, at jeg i min familie og blandt mine venner ikke har mulighed for at have det svært.” Der er høje forventninger til dig, og jeg forstår godt. at du savner at kunne få trøst når du er nervøs. Selvfølgelig skal du have lov til det!

Jeg tror, at det vil være rigtig, rigtig rart for dig at bryde med den rolle du er blevet placeret i som "hende der klarer det hele".Du skriver helt i starten: ”Jeg har det faktisk bedst med ikke at snakke med nogen om det her…”. Men inden du slutter af skriver du tak fordi du måtte åbne op. Det viser mig, at du faktisk har brug for at tale om de ting du har oplevet.

Jeg tror helt klart, at det vil gøre så meget godt for dig at begynde at åbne op for dine tanker, ikke kun til Brevkassen her, men til din mor og ikke mindst din far.

Jeg synes virkelig, du skal prøve at arrangere et møde med din far. Måske vil din søster også være med? Og du behøver ikke tilgive ham nu og her. Prøv i første omgang bare at snakke med ham. Måske vil han af sig selv sige undskyld og tage ansvar for hans adfærd dengang? Eller måske kan du blive klogere på hvorfor han gjorde som gjorde, hvis du spørger ham ligeud?

Det samme gælder dit forhold til din bror. Jeg synes ikke du skal droppe ham, men i stedet tage mod til dig og fortælle ham hvad det gjorde ved dig, at høre om hans anholdelse og hashrygning, og måske også, at du savner ham som din bror. Måske får du også en god forklaring på hans handlinger. Han har nok brug for lidt opmuntring og støtte fra dig lige nu, tror du ikke?

Måske vil det være lettest at overskue det, hvis du begynder med at åbne op omkring det med nervøsiteten, hos en du føler dig hjulpet af - vil det være en lærer? Og måske skal du vente med mødet med din far og bror til efter dimmisionen. Det tænker jeg, at du bedst kan vurdere.

Jeg håber du synes jeg har hjulpet dig på vej, men hvis du har brug for det er vi altid klar til at snakke med dig på telefon eller chat.

Held og lykke med at få bygget nogle broer.
Kærlig hilsen BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat