Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg føler mig stresset over at bo to steder.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 

Det er så godt, at du gør noget – og skriver herind! Så du igen kan få det godt. Kun på den måde, kan du blive ved med at klare alle de ting, du gør! Jeg tænker, at du (og dine forældre) har grund til at være stolte af alt det, du klarer i din hverdag. Du har endda overskud til at mærke efter, når du har brug for ændringer i din hverdag. For du kan mærke på dig selv, at du begynder at føle dig utilpas og får det fysisk dårligt .

Du skriver til BørneTelefonen, at du lever i en taske – hver uge skifter du mellem at bo hos din mor eller din far. Men du vil gentlig gerne gerne have en fast base - et sted at holde dig til, som du skriver. Du er ikke den eneste, der har det sådan! Mange unge med skilte forældre oplever, at de i mange år har skullet pakke tasken hver weekend – og lægge energi i at omstille sig med alt det, som følger: produkter man skal huske, tøj man gerne vil have på, skoleting man ikke kan undvære osv. Det kræver energi. Når man er hos den ene forælder, savner man den anden – og man skal omstille sig hver gang! Al omstilling tager energi, tid og opmærksomhed.

Og det har du ikke for meget af lige nu! For du er jo startet på en ny skole og du har fået en ny skolehverdag. Du skal opbygge nye kammeratskaber, og der er større faglige krav, du gerne vil kunne klare. De fleste, der har prøvet det ved, at det kræver en stor indsats! Det er ikke mærkeligt, at du føler dig presset. Du kommer til at glemme ting, bliver nemt sur og kommer op at skændes med din far – selvom det egentlig ikke er det, du ønsker.

Du føler, at du ikke bliver forstået hverken hjemme eller af dine veninder. Du skriver, at de ligesom ikke lægger mærke til det, du siger. Eller forstår det. Du har prøvet at komme med nogle ’tegn’, men tegnene er åbenbart ikke tydelige nok – for der sker ingenting! 

Det er sådan, at børn i skilsmisser faktisk altid har ret til at blive hørt omkring, hvor de helst vil bo. Det står i loven. Det betyder ikke, at de altid kan få det, sådan som de gerne vil. Men de skal høres. Jo ældre barnet er, jo mere medbestemmelse skal det også have. 

Jeg ved, at mange unge laver den aftale med deres forældre, at de faste regler om samvær ændres. Sådan at det er den unges hverdag og behov for at se venner og passe skole, der bliver mere styrende for, hvor de bor. 

Jeg foreslår derfor, at du laver et lille møde med dine forældre, hvor du på en tydelig måde fortæller dem, hvordan du har det. På mødet kan du også fortælle, at du nu er kommet ind i en periode, hvor du har brug for en fast base. Så du den største del af tiden, bor på den samme adresse.

Jeg kan godt forstå, hvis du er nervøs for, om den ene skulle føle sig fravalgt af dig. Men det handler ikke om et valg mellem mor eller far - som personer. Men om at vælge de rammer, der passer bedst til dig og dine behov lige nu. For kun på den måde, kan du få overskud til alt det, du gerne vil. Det handler om at vælge den bopælsadresse, der passer bedst til din skole-situation og dit liv, som det er nu. Hvilken adresse ligger fx smartest i forhold til den nye skolevej og dine venner? Det er jo nogle helt ’neutrale’ overvejelser, der jo heldigvis ikke har noget at gøre med, hvem du bedst kan lide! 

Jeg tænker, at dine forældre netop gerne vil have, at du bliver ved med at trives og har overskud til at være den, du er! Den pige, der både klarer at have et godt forhold til papforældre, at elske sine 4 små søskende, at klare skoleskift, følge med i lektier og opbygge nye venskaber. De er netop ikke interesserede i, at du skændes mere og mere med din far, glemmer dine ting og er sur og tvær – alle de ting, der sker, når hverdagen bliver for meget for dig! Hvis de har brug for at tale tingene igennem med nogen, er de velkomne til at ringe til vores Forældretelefon på 35 55 55 57. 

Hvis det nu af en eller anden grund bliver for svært for dig at sige det til dem, eller du føler dig misforstået, kan du jo vise dem dette brev og mit svar. I dit brev beskriver du så klart og godt, hvad det handler om for dig. 

Til sidst vil jeg sige, at du virker som en rigtig klog og moden person, der tager meget ansvar. Derfor er det så vigtigt, at du husker også at tage hensyn til dine egne behov – og at tage ansvar for dig selv. Det er fx vigtigt for dig, at du ser dine veninder – uden dårlig samvittighed. For alle unge har brug for at være sammen med jævnaldrende. Uanset om de har skilte forældre eller ej.

Stort knus fra os og mange hilsner fra BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat