Brev

Jeg føler mig som en lille pige

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg tror, du har ret i, at dine forældre vil passe på dig og gerne vil have mere familietid sammen med dig. Det er ærgerligt, når deres måde gør dig ked af det og sårer dig.

Jeg tænker, det kan have en betydning, at du er 13 år gammel og dermed på vej i puberteten. Så begynder man typisk at tage lidt afstand fra sine forældre. Man søger efter, hvem man gerne vil være. I den proces kan der opstå visse konflikter, fordi det er kan være svært for forældre at acceptere, at deres elskede barn bevæger sig i en retning væk fra dem og nogle gange befinder sig i et modsætningsforhold til dem. Vi skal huske på, at der er tale en helt naturlig proces. 

Jeg véd, det lyder lettere sagt end gjort - men forsøg at tage en snak med dine forældre om, hvordan det er at være dig i familien lige for tiden. Det er okay, at du fortæller dem, at det gør dig ked af det og sårer dig og det er okay at gå på opdagelse i, hvad der får dine forældre til at bestemme, som de gør.

Måske har du brug for lidt hjælp til at tale med dine forældre, af én, der kender dig godt, og som du stoler på. Hvis du har ældre søskende, kunne du måske få hjælp derfra. Eller bedsteforældre eller en god ven af familien, måske.

Jeg véd, det er svært at lytte til andre, og det er svært at tale sin sag, når man er vred eller ked af det. Måske vil det kunne lade sig gøre at tale med dine forældre en dag, hvor I ikke er vrede eller kede af det? Måske kunne du sige til dine forældre, at du har noget, du gerne vil tale med dem om, så I kunne aftale et tidspunkt for dette? Du kan overveje at vise dem dit brev til os og mit svar til dig. Du skal vide, at du har ret til at sige, hvad du føler og hvad du tænker. Du skal vide, at dine forældre har pligt til at lytte til dig og passe på dig på en måde, så du har det godt og udvikler dig igennem dit liv.

Jeg tror på, de holder af dig og vil dig det bedste - men at I lige nu er uheldige og misforstår hinanden hver især. Det kan sagtens være, dine forældre ikke ser, at deres metoder faktisk gør dig ked af det. Måske vil det give dem en mulighed for at tænke sig om og finde på andre måder at passe på dig, hvis de véd, hvordan det virker for dig? Hvis du har mod på det, ønsker jeg dig held og lykke.

Du er altid velkommen til at ringe til os på BørneTelefonen og tale med en af de voksne der, som sidder parat til at lytte til dig og tale videre med dig om, hvad du kan gøre.

Mange hilsner fra BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat