Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg er fanget i en dyb sorg

Hej bb

I Juni mistede jeg min oldemor som betød enormt meget for mig hun blev 90 år. Og jeg er i dyb sorg det føles som om at sorgen er et dybt hul som jeg er faldet i og ikke kan komme opera

Jeg føler ikke at jeg kan tale med nogle om det for alle andre i min familie er kommet videre og min mor og far siger bare at det vigtigste er at komme videre men det kan jeg ikke

jeg vil gerne i sorggruppe men alle de sorggrupper jeg kan finde vil kun snakke med børn der har mistet forældre eller søskende men min oldemor betød ligeså meget for mig som min mor gør

og hverdag grader jeg om natten fordi at jeg hele tiden for flachback af begravelsen og jeg kan ikke klare det mere

Hjælp

Hilsen F

Pige, 12 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære F

Tusind tak for dit brev. Jeg er ked af at høre, at du har mistet din oldemor. Det er godt, du skriver herind med din sorg omkring hendes død. Jeg vil gøre mit bedste for at give dig et svar, der forhåbentligt kan støtte og hjælpe dig i en svær tid. 

Allerførst vil jeg sige, at det lyder som om, at du og din oldemor havde et helt særligt forhold til hinanden, og hvor er det en gave, at I har haft det så godt sammen. Det er vigtigt at holde fast i de gode minder. 

Det er utroligt hårdt at miste en, man elsker, og det kan føles meget meningsløst og uretfærdigt. Det er meget almindeligt, at det, som hos dig, efterlader en stor sorg og et kæmpe savn. Alle disse følelser er det vigtigt at dele med nogen, da det er alt for stort at gå med alene. Du har også forsøgt at opsøge sorggrupper, og det er rigtigt ærgerligt, at der ikke umiddelbart findes en sådan gruppe lige for dig. Jeg kan også godt forstå din frustration omkring dine forældre, der bare siger, at du skal komme videre. For det kan man bare ikke altid. Det kan i hvert fald tage tid.

Det er vigtigt at få bearbejdet sin sorg for, at man kan komme videre. Er der mon andre voksne end dine forældre, som du har tillid til, og som du ville kunne snakke med om det? Det kunne fx være en lærer, en moster, en bedsteforælder eller en helt anden? Du kunne jo eventuelt vise dem dit brev og mit svar, hvis det gør det nemmere. Jeg ved, at der også er nogen, der har haft glæde af at tale med en præst, når de har mistet et familiemedlem. Man kan godt bede om at komme til at tale med en præst i den lokale kirke, og det kan være en stor trøst. Måske kan de på skolen hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du får kontakt til præsten, hvis det var noget, du kunne tænke dig.

Måske du også har en ven eller veninde, du kunne snakke med? Nogle gange kan det også hjælpe at dele sine tanker og følelser med jævnaldrende. Måske en af dem også har en oldemor eller en mormor, som er død?

En måde at bearbejde sin sorg på, kan også være at lave en mindebog. En mindebog kan bestå af billeder af din oldemor, af gode oplevelser, I havde sammen osv. Du kan fx også skrive et lille brev til hende om, hvor meget hun betød for dig og hvor meget, du savner hende. Kunne det mon være en mulighed? På biblioteket er der også bøger om børn og sorg, som kan være rare at læse, fordi det også kan give trøst at høre om andre børn, der har oplevet at miste nogen, de holdt af.

Jeg håber, mit svar kan hjælpe dig. Du er også altid velkommen til at ringe til Børnetelefonen på tlf.nr 116111, hvis du har brug for at snakke  med en voksen. Der sidder en masse søde rådgivere, som gerne vil snakke med dig.

Mange kærlige knus og tanker fra BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat