Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg er bange…

Hej

Jeg er en pige på 14 (snart 15) og jeg har selvskadet i et stykke tid… Pga min søster har fået diabetes og hun vil ikke passe det… Hun er 17…. Vi har fået at vide at hvis hun bliver ved sådan så vil hun ikke blive 25.. Og hun vil ikke lave det om.. Ligemeget hvad vi gør… Og hun siger det er min skyld…

Samtidig er jeg selv syg… (er på en masse piller og er på kemo(jeg har ikke kræft)) Og jeg bliver mobbet slemt i skolen… Jeg bliver tæsket og råbt af…

Jeg har snakket med min lærer og mine forældre men lærene har ikke hjulpet og mine forældre siger at jeg godt kan klare det sidste år på skolen….

Men det er jeg ikke sikker på at jeg kan…

Hvad kan jeg gøre? Uden mine forældre finder ud af det? Det ville de ikke kunne klare at vide…

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Tak for dit brev. Det lyder som der er rigtig mange svære ting i dit liv lige nu. Og jeg synes virkelig, du fortjener noget hjælp. Derfor er det godt du har skrevet til os. 

Jeg kan godt forstå, at du er presset af, at din søster er syg. Og jeg kan forestille mig, at det er ubehageligt, når hun siger, at det er din skyld. Det kan aldrig være din skyld, at hun er syg. Tvært imod, så kan jeg jo mærke på dit brev, at du er bekymret for din søster. Mon hun ved hvor bange, du bliver, når hun ikke passer på sig selv? 

Jeg tænker, at det kunne være rigtig godt for dig, at dele din bekymring for din søster med nogen. Kan du tale med dine forældre om, hvor bange du er? Det kan nemlig være, at de også kan berolige dig lidt og fortælle om den hjælp, jeg forestiller mig, at din søster får lige nu fra både læger og dine forældre. 

Du spørger, hvad du skal gøre, uden at dine forældre finder ud af det. Jeg forstår det sådan, at dine forældre ikke må vide, at du selvskader. Jeg tænker, det er fordi, både du og din søster er syge – og du derfor synes, at de har bekymringer nok. Er det mon rigtig forstået? 

Det er virkelig omsorgsfuldt af dig, at du tænker på dine forældre i den svære situation, som de er i. De fleste forældre vil dog allerhelst vil hjælpe deres børn, hvis de har det skidt. Tror du ikke også, dine forældre har det sådan? 

Jeg tænker derfor, at det ville være allerbedst, hvis du kunne tage en snak med dem om, hvor svært du har det lige nu. 
Hvis du slet ikke tænker, at det er en mulighed, er der så en anden voksen, du kan gå til? En onkel, tante, en pædagog i klubben, en venindes mor. Lige gyldig hvad, er det vigtigt, at du får en voksen til at hjælpe dig.

Den voksne skal nemlig også hjælpe dig med at få stoppet det der sker i skolen – for det er slet ikke ok, det du udsættes for. Ingen skal gå i skole og blive tæsket og råbt af. Der er virkelig ikke i orden - og det er ikke noget, man bare skal klare eller holde ud et helt år endnu. 

Faktisk har din skole og dine lærere pligt til at hjælpe dig med at være tryg og glad i skolen. De skal derfor vide, at du stadig har det svært – og jeg tænker derfor, at du og dine forældre eller en anden voksen sammen skal tage en snak med dine lærere igen. Er der en lærer, som du har særlig meget tillid til? Det kan også være en lærer, som du har haft tidligere, men som du ikke har mere eller sundhedsplejersken, AKT-læreren eller en helt anden. 

 Hvis du synes, det er svært at tale med dine forældre eller en anden voksen direkte om det, du her har fortalt mig, så kan du overveje at vise dem dit fine brev og mit svar. Du har været så god til at sætte ord på, hvordan du har det.

Jeg ønsker dig alt det bedste. Du er altid velkommen til at ringe til Børnetelefonen på 11611.

De kærligste tanker og kram fra BørneTelefonen

 

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat