Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvordan skal man opføre sig til fest?

Kære børnetelefonen,

Vi holder årets største fest på min skole her om 4-5 uger, og jeg glæder mig rigtig meget. Jeg har egentlig aldrig rigtigt været til sååå mange fester – kun et par stykker.

Jeg går i 8. klasse, men er desværre et lille år yngre end de fleste andre. Så derfor må jeg ikke så meget, og kommer derfor tit til at føle mig lidt udenfor.

Pigerne fra min klasse er begyndt at gå med høje hæle for lidt tid siden, rigtig meget makeup og rimelig udfordrende kjoler. Jeg har slet ikke lyst til at være billig, hvilket de godt nogle gange kan fremstå som, men jeg kunne godt tænke mig at få lov til lidt det samme…

har I nogle råd til hvordan jeg kunne snakke med mine forældre om det?

Kh mig

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år.

Hvor er det fedt, at jeres skole holder fest for jer, hvor I kan gøre noget ud af det og have det sjovt sammen.

Du skriver, at du ikke har været til så mange fester endnu, og derfor synes jeg, at det er virkelig klogt af dig, at tage en snak med dine forældre om, hvad de synes du må gøre og ikke gøre. Det er perfekt, hvis du tager initiativet og siger til dem, at du gerne vil kende deres holdninger til et par ting i forbindelse med den fest, der nu skal være på skolen. Fortæl dem ærligt, hvad du selv synes. Hvis du gerne vil have festkjole og høje hæle på, så fortæl dem det og hør, hvad de synes. Fortæl dem også, at du gerne vil bruge makeup (hvis du altså vil det). Jeg vil tro, at de bliver glade for, at du spørger dem til råds. Hvis de giver dig nogle forbud, som du er uenig i, så fortæl dem, at du er uenig og argumenter for din holdning. Måske kan I finde en fælles løsning.

Du er lidt yngre end dem du går i klasse med, og du kan nemt komme til at føle dig lidt udenfor, siger du. Måske føler du dig ikke helt parat til nogle af de ting, som de andre har gang i?

Jeg synes det er vigtigt, at du gør det, du synes er rigtigt for dig. Du skal ikke føle dig presset til at gøre ting, som du ikke synes er rart, bare for at være med i gruppen. Mærk efter, og gør tingene i DIT tempo. Du skal nok nå det alt sammen, selvom du ikke lige hopper med på den vogn, der kører nu. Hvis du føler ubehag ved at skulle tage en lidt udfordrende kjole på, så lad være. Hvis du mærker efter og står ved det, du selv føler er rigtigt, vil du også være mere sikker på dig selv. Og det vil de andre helt sikkert respektere.

Jeg ønsker dig god fest - og mange flere fremover...

Kærlig hilsen fra Børnetelefonen.

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Måske har du en ven, som går igennem en svær periode?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat