Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvordan får jeg privatliv?

Kære Børnetelefon,

Jeg er en pige på 16 år. Jeg har altid været meget tæt med mine forældre og lillesøster, men tingene ændre sig jo.

I min famile har jeg altid været vant til at tisse og gå i bad med åben dør. Ofte er min mor eller lillesøster også på badeværelset imens jeg er i bad. Det er jo på ingen måder fordi jeg ikke kan lide dem eller noget, men nogle gang ville jeg bare ønske jeg havde lidt privatliv fx når jeg går i bad. Jeg har så længe jeg kan huske altid siddet ned i badet, fordi jeg var flov over kønsbehåring da jeg var mindre.

Jeg gør det dog stadig, da jeg er genert over at vise min krop og har ikke lyst til at min mor og lillesøster skal se mig nøgen. Det åndsvage i den her situation er bare, at jeg 100% ved at de aldrig ville gøre grin med mig eller kigge underligt, de ligner jo mig. Selvom jeg ved de altid ville acceptere min krop, ville jeg dog stadig gerne have mine bade for mig selv, fordi jeg får det dårligt når jeg er nøgen foran dem.

Problemet er bare jeg ikke bare kan låse døren eller sige de skal gå. Jeg er så flov over jeg ikke bare kan være lige glad og lade dem være på toilettet mens jeg er i bad.

Jeg før prøvet at låse døren, men så sker det ofte at de kommer og skal de ene og det andet og ofte kommer spørgsmålet “Hvorfor har du låst?”

Det er her jeg ikke ved hvad jeg skal svare og jeg føler mig ofte tvunget til at låse op, men står så tilbage med en pinlig følelse over jeg låste døren i første omgang. Undskyld hvis jeg gentager mig selv, men jeg er pinlig over at jeg har brug for privatliv og jeg ved bare ikke hvordan jeg skal forklare dem det. Jeg føler ikke de forstår mig, de bliver bare ved med at sige “vi acceptere jo den du er, og du skal ikke være flov overfor os?”

Jeg har bare svært ved at forklare, at jeg bare gerne vil være alene og at det ikke har noget med mistillid til dem at gøre. Jeg kunne virkelig godt bruge nogle gode råd. Jeg kan jo ikke sidde ned i badet for evigt, så den dør skal låses på en eller anden måde, uden jeg skal så og være nervøs over deres kommentare.

Jeg er rigtig glad for min far. Han spørger ikke engang om man har brug for privatliv, han giver bare plads naturligt. Fx går han aldrig ud på badeværelset når han kan høre jeg er i bad. Eller han vader ikke bare ind når jeg sidder og tisser.

Hvis det kun er mig og min far der er hjemme, så stiller han aldrig spørgsmålstegn ved at jeg låser døren. Jeg ville bare ønske det også var sådan med resten af familen. Jeg håber virkelig du har nogle råd til hvordan jeg skal løse problemet, som nu har stået på i rigtig mange år.

Tak.

Pige, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Det er helt naturligt at have behov for et privatliv, så det burde du sagtens kunne bede din familie om.

Du kunne eventuelt spørge, om de skal bruge badeværelset, inden du selv gør derud.
Så signalerer du, at du gerne vil have mulighed for at være der alene uden at blive forstyrret.

Selvom du logisk set ikke har noget at være flov over, som du selv er inde på – for din mor og søster ligner jo dig – så er der forskel på folks blufærdighed. Måske er du bare mere blufærdig end dem. Og det er der ikke noget galt i.

Blufærdighed handler ikke om, at man er bange for, hvad andre siger. Det handler om, hvad man selv føler sig tilpas med.
Og du føler dig ikke tilpas ved at vise dig uden tøj, når du ikke selv har valgt det. Det skal din mor og lillesøster respektere!

Det er vigtigt, at du lærer at sige fra, når du føler, at din familie overskrider dine grænser, ligesom det er vigtigt, at de lærer at respektere dig, når du sætter en grænse.
Hvis du er vant til, at din familie ikke respekterer dine grænser, hvordan skal du så kunne sige fra overfor andre?
Det kunne du tale med dem om.

Tror du ikke, at det ville være en god idé at få talt ordenligt om det derhjemme?
Jeg synes, at du skal vælge et tidspunkt, hvor I allesammen er til stede, for mon ikke du ville få din fars opbakning?
Det lader i hvert fald til, at han naturligt fornemmer dine grænser. Måske har han endda de samme grænser som dig.

Det er selvfølgelig vigtigt, at du også selv lader være med at gå på badeværelset, når de andre er derude, for det må jo gælde begge veje.
Der er intet galt med at sige, at badeværelset har man for sig selv, når man er derude.

Du kunne sige til din familie, at du får en følelse af, at de bliver sure, når du låser døren på badeværelset. Og at det går dig på, fordi du har brug for at føle, at du har et privatliv, når du går på toilettet eller i bad.

Fortæl dem, at det ikke har noget med dem at gøre, men at det bare kunne være rart at kunne slappe af, når du er på badeværelset uden hele tiden at skulle føle, at du gør noget forkert, når du låser døren – eller bare bliver forstyrret.

Du er trods alt 16 år, så det er jo ikke ligefrem fordi, du drukner i badekaret, glider i sæben og slår hovedet, sidder fast i toilettet eller er bange for ikke at kunne komme ud igen.

Jeg tror simpelthen bare, at du skal sige til dem, at du har noget, du har brug for at få talt om.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil blive en helt fin snak, for som du skriver, så er I tætte.
Så mon ikke det nok skal gå?

Det håber jeg i hvert fald.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat