Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvem skal bestemme hvad?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år.

Når jeg læser dit brev, tænker jeg umiddelbart, at det er SÅ godt, at du skal på efterskole, så du kan komme lidt væk fra alle de ting derhjemme, der går dig på. Men sådan ser det ikke ud for dig.

Du skriver, at du er bekymret for de weekender, hvor du skal tilbage til kaos i familien. Måske er du også bekymret over, hvordan det skal gå din mor, når du ikke er der? Måske tager jeg fejl, men jeg fornemmer, at du prøver at beskytte din mor mod din stedfar. Hvis det er rigtigt, tager du et stort ansvar på dine skuldre – et ansvar som egentlig ikke er dit, men din mors og stedfars.

De er voksne og har valgt hinanden og det liv, de har sammen, så det er deres ansvar, hvordan deres liv skal være.  Din mor har tilsyneladende valgt at acceptere sit liv med din stedfar. Jeg kan godt forstå, at du ville ønske, at din mor havde mere overskud ligesom før hun fik små børn. Der er ingen tvivl om, at det er hårdt arbejde at have små børn, men ofte er det jo i en begrænset periode... Jeg tænker alligevel, at din mor ind i mellem måske godt kunne finde tid til at ligge og putte med dig/ lave ting med dig alene, hvis hun vidste, hvor vigtigt det er for dig..? Har du mon prøvet at spørge hende direkte om det? Elers var det måske værd at prøve..?

Når man som du lever i en sammenbragt familie, er det som regel mest hensigtsmæssigt, at man som forældre tager sig mest af sine egne særbørn. Men sådan fungerer det ikke hos jer, og det ser ud til, at din mor har accepteret, at din stedfar bestemmer så meget over dig.  

Du har meget fornuftigt talt med hende om det, men hun tager det ikke til sig, som du skriver. Du har også prøvet at ændre tingene ved at snakke med din stedfar, men han er heller ikke lydhør. Hvis du har lyst til at prøve at få dem i tale igen, kunne du måske skrive et brev til din mor og  til din stedfar, om de ting, der går dig på. Et brev kan sommetider være nemmere at forholde sig til end en samtale. En anden mulighed kunne måske være at bede din mormor/ morfar om at støtte dig i en samtale med din mor..? (Hvis du stadig har dem.) Ofte kan bedsteforældre nemlig være gode til at støtte deres børnebørn, hvis de i perioder har brug for det.

Jeg giver dig ret i, at det ville være ok som 16 årig at have en nøgle til sit værelse, især når der er småbørn i familien. Og at det er sådan mange steder.

Lige nu, hvor du står midt i alle konflikterne, kan du ikke se, hvordan du skal kunne forlade familien. Men når du kommer lidt på afstand, vil du formentlig opdage, at de fleste ting bliver lettere mellem dig og din mor og stedfar. Der sker nemlig tit det, at alle de daglige små konflikter, der tager så meget energi, forsvinder, fordi du ikke er der til daglig. Til gengæld bliver dermåske  mere plads til de varme følelser og det gode samvær, når man ses igen.  Det tror jeg, de fleste efterskoleelever har oplevet.

På mange efterskoler, kan eleverne blive på skolen i nogle af weekenderne. Måske kan du også på din efterskole vælge det?

Jeg håber, at du vil give dig selv den store oplevelse, det næsten altid er, at gå på en efterskole, og at du kan finde ud af at slippe konflikterne derhjemme, når du er af sted. Og jeg tror, at du vil opdage, at det er godt både for dig selv og for jeres samvær i familien, så det bliver nemmere for dig, når du er hjemme.

Kærlig hilsen fra BørneBrevkassen

 

 

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat