Brev

Hvad skal jeg gøre?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år, 

Det lyder bestemt ikke til at det er særlig rart at være barn derhjemme, når har truer og råber så voldsomme ting til jer. Det er godt, at du kan mærke, at det på ingen måde er ok, det han udsætter jer for. Det viser også, at du ved, at det kan og skal være rart, trygt og omsorgsfuldt at vokse op som barn. Det er ikke det, du selv har oplevet endnu, og derfor tænker jeg også, at der skal hjælp til jeres familie for at det bliver bedre. 

Jeg kan sagtens forstå, at du føler dig splittet og bekymret over at miste din far. Hvis man melder nogen, så er det ofte Politiet man ringer til, og det er du i din gode ret til at gøre. Det kan også være, når han truer og råber, at du bliver bange for ham, så har du ret til at ringe efter akut hjælp til familien. 

En anden ting man kan gøre, er at underrette kommunen. Det betyder, at man ringer til sin kommune og siger, at man vil underrette om nogle ting som sker i familen, og fortælle hvad der sker, hvem der gør det, hvor længe det har stået på, hvor mange børn der er og hvor familien bor - det kan man også gøre anonymt (uden de kender dit navn). Det kan også være en lærer, pædagog, sundhedsplejersken, en nabo, dine bedsteforældre eller andre, der underretter kommunen. Det har man som voksen pligt til at gøre, hvis man ved at børn ikke trives derhjemme. Hvis du fortæller om de ting til voksne, så skal de underrette kommunen - desværre er det ikke altid at de voksne gør det alligevel.

Du nævner, at din mor ikke gør noget, og det kan være svært at forstå, men måske har hun svært ved at finde ud af, hvad hun kan og skal gøre for at passe på jer? Når du nævner din mormor og morfar, er det fordi i er tætte med dem, og du tænker, at de kan hjælpe jer?  Hvis du tænker, de kan hjælpe jer, så vil det være en god idé, at du snakker med dem om de ting, der sker derhjemme...

BørneTelefonen kan også hjælpe dig med at underrette din kommunen om det, din far udsætter jer børn for derhjemme. Hvis vi skal hjælpe dig med det, så skal du kontakte os på 116111, det kan være telefon, sms eller logge på Chatten, og snakke med os om det. Vi vil også meget gerne snakke om andre ting end at underrette, du er meget velkommen. 

Det med at miste din far, hvis du underretter, behøver absolut ikke at ske. Hvis man underretter kommunen, så har kommunen pligt til at gøre noget for at hjælpe familien og de børn der er i familien. Det kan fx være en familierådgiver, som kommer ud til jer, for at finde ud af, hvordan kommunen kan hjælpe jer bedst muligt. Kommunerne vil først og fremmest arbejde på, at få familien til at trives bedst muligt, det kan fx være med rådgivning i familien. Ligesom der i alle kommuner er mulighed for at få gratis og anonym rådgivning, som barn, ung og som familie. 

Der er også andre steder man kan få hjælp, det kan fx være hos www.dialogmodvold.dk , som er en gratis rådgivning og hjælp til voksne som bruger vold (fysisk og psykisk vold) og deres familier. Man kan ringe ind på 35301717, og få en snak - helt anonymt. Måske er det hjælpsomt for dig at kigge på deres rådgivning og få en snak med dem? De er der i hvert fald for at hjælpe. 

Mon det jeg skriver til dig, gør det nemmere for dig, at tage et valg? Jeg håber i hvert fald, at du gør noget for at få hjælp til din familie, og den omsorg og bekymringer, du har for dine søskende, synes jeg vil være god at lytte til og følge op på. Men, det er jo dig, der skal vælge det, du tænker er bedst at gøre - og du er allerede godt på vej.

Mange kram og håb for det bedste

BørneTelefonen

 

 

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat