Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvad skal jeg gøre?

Hej BB.

Jeg er en pige på 15 år, og jeg bor sammen med min far på 46. Min mor bor langt væk, for mine forældre blev skilt da jeg var 4 år. Og jeg er hver anden weekend hjemme hos min far.
Jeg kan huske første gang det skete var jeg 6 år gammel, og jeg var hjemme ved min far. Jeg var i bad. Min far kom ind i badet til mig, som han tit gjorde, så det var jo normalt.
Han kiggede ned på mig, da jeg sad ned, og bad mig om at røre ved han penis. Han fortalte mig at det var en særlig ting at gøre, når man var 6 år gammel. Jeg vidste jo ikke bedre, og rørte den, han fik mig også til at sutte ham. Det sker stadig ret tit.

Sidste gang det skete var sidste gang jeg var hjemme hos ham. Han bruger kondom, men jeg har et andet problem…
Jeg kan godt lide det.:-( jeg ved det er forkert, men det føles så godt når han gør det…:-(

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Mange tak for dit brev.

Det er en rigtig svær situation, du står i. Især fordi du kæmper med dig selv om, hvorvidt det er forkert eller ej, det der foregår.

Det vigtigste, du skal vide, er, at du ikke bærer nogen skyld for det, og at du absolut heller ikke bærer et ansvar for det.
Det er ene og alene din far, der har gjort og stadig gør noget, der er helt forkert og ulovligt. Et barn, der krænkes af en forælder har sjældent mulighed for at sige fra, fordi forælderen ofte får det til at lyde som om, at det er normalt, det han eller hun gør. Og ingen forventer, at et barn selv kan vurdere, om det er rigtigt eller ej.
Yngre børn er afhængige af deres forældre. Derfor gør de også det, de får besked på.

Lovgivningen
I dansk lovgivning forholder det sig sådan, at det er ulovligt at have sex med nogen, der er under 15 år, hvis man selv er voksen. Det er ligeledes ulovligt at have sex med sit eget barn, barnebarn eller søster/bror. Begge dele kan give fængselsstraf.
Jeg ved godt, at du er fyldt 15 år nu og derfor ikke opfattes som en mindreårig, men det var du, da det startede. Derfor er det udover at være en seksuel krænkelse overfor egne børn også seksuel krænkelse af mindreårig - og derved har det været ulovligt fra starten af.

Kroppens reaktion
I Danmark søger loven at beskytte børn mod seksuelle overgreb, samt at forhindre at børn bliver udnyttet seksuelt af familiemedlemmer, og hvis man bliver udsat for nogle af disse ting, er det vigtigt, at det stoppes. Også selvom kroppen til en vis grad godt kan lide det.
Det er nemlig ikke unaturligt, at din krop godt kan lide berøringen. Det er en ren biologisk reaktion, der sker i kroppen, når den berøres - og det er derfor ikke noget, du med fornuften kan styre.
Det er vigtigt, at du forstår, at krop og sind er to adskilte ting, når det handler om seksuelle overgreb.
Alene af den grund skal du ikke have dårlig samvittighed over det, der sker. 

Psykisk påvirkning
Når man udsættes for seksuelle overgreb, kan det påvirke dig en del psykisk - især hvis det foregår over lang tid og fra en tidlig alder. Derfor er det vigtigt, at du får hjælp til at få ændret din situation hurtigst muligt. 

At få hjælp
Hvis man skal have hjælp til noget alvorligt, så er det vigtigt, at man får sagt det til nogen. Og det kan være rigtig svært, er jeg klar over. Men hvis du ikke siger noget, kan det være svært for andre at opdage, at du har brug for hjælp. Og de, der kender dig bedst, vil måske være dem, der bedst at betro sig til.
Vil du fx kunne fortælle det til din mor eller en anden voksen i familien, du har tillid til? Måske en lærer eller en venindes mor eller far? 
Du kunne også betro dig til en veninde, som så kunne hjælpe dig med at få det sagt til nogen, der kan give dig den hjælp, der er behov for.

BørneTelefonen kan hjælpe
Hvis det virker for svært at sige det til nogen i første omgang, så synes jeg, at du skal ringe eller skrive til BørneTelefonen på telefon, sms eller chat. Så kan du komme til at tale med en rådgiver, som kan hjælpe dig med, hvordan du skal få det sagt til nogen. Det er gratis, og du er helt anonym.

Bisidder
Du kan også få en bisidder hos Børns Vilkår.
Det er en voksen, som er godt inde i lovgivningen og børns rettigheder. En bisidder kan tage med dig til møder i kommunen, så du har én, der forstår dig, og som er god til at forklare, hvad der skal ske, og hvad man kan gøre, hvis du synes, at det hele er rigtig svært at overskue og forstå; altså en støtte, der er der for dig.

Det er helt klart, at din situation kræver, at der sker en ændring, og at din far ikke lever op til det at være far, når han udnytter dig på den måde. Og det skal der gøres noget ved.
Indtil videre tænker jeg, at du skal sige til din mor, at du ikke vil hjem til ham mere. På den måde undgår du, at det kan ske igen. 
Og så skal du enten fortælle det til hende, en anden betydningsfuld voksen eller tage kontakt til BørneTelefonen, så du kan få den hjælp, du fortjener.

Jeg ønsker og håber, det allerbedste for dig! Og husk, at du er en modig pige, for du har allerede taget første skridt til at få hjælp ved at skrive her ind.

De kærligste hilsener fra
BørneTelefonen

Er du blevet seksuelt krænket?

Seksuelle krænkelser er, hvis du bliver tvunget, presset eller lokket til noget seksuelt. Det kan også være en krænkelse, selvom man ikke sagde nej.

En seksuel krænkelse er fx hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov. Hvis du bliver bedt om at røre ved dem. Hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt – fx tage tøjet af.

Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Det er vigtigt at tale med nogen, hvis man har været udsat for en krænkelse. Her kan du læse mere om seksuelle krænkelser og få gode råd.

Seksuel krænkelse Andre der hjælper

Anmeld digital krænkelse

Anmeld ulovlig deling af billeder og video samt digital afpresning
Læs mere

Anmeld seksuelt overgrebsmateriale

Anmelde seksuelt overgrebsmateriale med børn
Læs mere

Anmeld voldtægt og seksuelle overgreb

Hjælp til at anmelde voldtægt og seksuelle overgreb
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat