Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Har jeg selvmordstanker?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 år.

Jeg synes, det er godt, at du er opmærksom på, hvordan du har det. Når jeg læser om dine reaktioner på skilsmissen, tænker jeg, at det er symptomer på, at du ikke trives. Jeg ved ikke, om det ligefrem er " slemt", som du skriver, men hvis du ignorerer dine reaktioner, kan de udvikle sig, så du trives endnu dårligere. Så godt, at du reagerer og er opmærksom på dig selv.

Det er en meget voldsom oplevelse for både børn og voksne, når forældrene bliver skilt. Og der opstår mange forskellige følelser, som f.eks. vrede, sorg, savn, utryghed og usikkerhed. Hertil kommer en ny rytme med samvær og nye bosteder. Så der er ikke noget at sige til, at det kan tage lang tid, før livet føles godt igen.

I tiden efter skilsmissen kan det være en stor hjælp for børn og unge at have nogle at snakke med om alt det nye og forvirrende. Og det kan være en stor hjælp, hvis familien kan snakke sammen om, hvordan de hver især har det. 

Men hvis der ikke er tradition for at snakke så meget om følelser i familien, bliver resultatet ofte, at hver går alene med deres tanker og følelser. Måske er det det, der er sket i din familie? Og måske er det ikke kun dig, der mistrives i familien?

Du har nu levet i denne proces i ½ år, og du har det ikke godt. I familien er I alle 3 sure. Og du selv døjer med dystre tanker og en trang til ydre smerte, som lindrer den indre smerte.

Jeg kan godt forstå, at du gerne vil snakke med en psykolog. Jeg tror absolut, det vil hjælpe dig, men din mor mener ikke, du har brug for det. 

Jeg tænker på, om du mon har fortalt din mor alt det, du skriver i dit brev? Eller har du prøvet at skåne hende ved ikke at lukke så meget op for din smerte? Måske skulle du prøve en gang mere at fortælle hende, hvordan du har det. Eller måske skulle du vise hende dit brev, så hun stille og roligt kan læse det. Og så kan I snakke sammen bagefter. 

Det er rigtigt, at det er dyrt at få samtaler med en psykolog. Men måske kan dit gymnasium tilbyde dig hjælp. Jeg vil foreslå, at du spørger en lærer, du har god kontakt til eller studievejlederen. Det er også muligt, at du kan få en henvisning af din læge. Hvis du får det, er udgiften til psykolog betydeligt mindre.

Når en familie ikke har det godt, kan det sommetider være rart at få lidt hjælp udefra til at komme ind i et bedre mønster. I mange kommuner er der Familieværksteder - Familierådgivning, der hjælper familier til at få det bedre sammen. Det er anonymt og gratis. Måske skulle din mor snakke med kommunen Børne - familieafdeling om muligheder for rådgivning. Din mor kan også ringe til vores ForældreTelefon på 3555 5557, hvis hun gerne vil snakke med en rådgiver. Det er også gratis. Vi vil meget gerne hjælpe.

Mange gode tanker fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat