Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Har det meget svært derhjemme

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej dreng på 14 år,

Det kan indimellem være svært at vokse op med forældre, der kommer fra en anden kultur. Ligesom du beskriver, har de måske en anden opdragelsesform end den, der er dér, hvor man vokser op. Det kan være svært fordi, at man som ung rigtig gerne vil være en del af den kultur, som man vokser op i.

Jeg er sikker på de fleste børn og unge ville have det som dig, hvis de var i din situation. Og jeg ved, at der er mange andre børn og unge, der oplever det samme som dig.
Det lyder som om, at du har prøvet at tale med dine forældre og din lærer om det, hvilket er rigtig godt. Det lyder desværre bare ikke som om, at de forstår alvoren i det.

For som du beskriver det, er det ret alvorligt og vigtigt, at det ændrer sig. 

Det lyder som om, at dine forældre isolerer dig fra dit sociale liv. Og det er ikke ok. Dine forældre kan bestemme det meste, fordi du er under 18 år. Nogle af de ting, som de bestemmer, gør de måske fordi, at de tror, at det er den bedste måde at passe på dig. Men som du beskriver, får du det rigtig skidt. Det er vigtigt, at ens forældre hjælper én, hvis man ikke trives og de må ikke tale grimt til dig, som du beskriver.

Det er ok at ens forældre stiller krav og bestemmer de fleste ting ting. Men der er nødt til at være plads til, at man også kan have et socialt liv med sine venner. Du har ret til at blive lyttet til, så dine forældre forstår, hvordan du har det.

Jeg tror, at det er vigtigt, at dine forældre ved, hvad det gør ved dig. At du har selvmordstanker og ondt i ryggen. Mon de er klar over det?  

Jeg tænker, at det måske også kunne være en god idé at tale med en anden voksen om det. Måske en kammerats mor/far, eller en anden voksen som du føler dig tryg ved. Hun/han ville måske også kunne tale med dine forældre om, hvor meget det påvirker dig at leve, som du gør nu.

Du skriver, at din lærer siger, at det nok skal gå. Men som lærer har han/hun pligt til at hjælpe sine elever, hvis ikke de trives. Så jeg synes faktisk også, du skal prøve at tale med læreren igen og fortælle, hvor slemt du faktisk har det. At du har brug for hjælp. Det kan også være, at dine forældre har brug for hjælp til at passe bedre på dig.

Hvis ikke du har lyst til at tale med læreren om det, kan du også gå til skolens psykolog eller vejleder og tale med ham/hende om det. Han/hun vil også kunne hjælpe dig. Hvis ikke du ved, hvor skolens psykolog holder til, kan du spørge på kontoret.

Hvis du ikke oplever, at der er nogen, der lytter til det du siger og taget det alvorligt, så kan du ringe ind til os. Her kan du tale anonymt og gratis med en rådgiver om, hvordan vi ville kunne hjælpe dig.

Du lyder som en god og klog dreng, der er god til at mærke efter. Hold fast i det. Det er ikke meningen, eller okay, at du har det, som du har det lige nu. Men at ændre det alene, kan være en for stor opgave.

Jeg ønsker dig alt det bedste!

Mange hilsner fra
BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat