Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Han ødelægger min familie

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Hvor er det godt, du skriver ind og fortæller om, hvad der sker hjemme hos dig. Du er virkelig god til at sætte ord på dine mange tanker og følelser omkring, hvordan du har det. Og jeg håber, jeg kan give dig lidt hjælp til, hvad du kan gøre.

Du er en meget omsorgsfuld søster, der bekymrer dig for dine små brødre. Du skriver, at du burde gøre noget ved det, og det gør du også ved at skrive herind. Det er første skridt på vejen til, at I får noget hjælp til dig og familien.

Først og fremmest er det vigtigt, du ved, at det ikke er okay, at din papfar hverken slår, truer eller taler grimt til dig og dine søskende. Og det er aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du og dine søskende føler jer trygge.

I Danmark har alle børn nemlig ret til at være trygge derhjemme og blive behandlet godt af deres forældre/papforældre. Det er alle forældres ansvar at passe godt på deres børn og sørge for, at de bliver behandlet med respekt.

Du skriver, at din mor forsøger at sige til ham, at han skal stoppe, men så gør hun ikke mere ved det. Måske er din mor bange for, hvad han kan finde på? Jeg tænker på, om du har fortalt din mor omkring dine oplevelser, og om hvad det gør ved dig? Måske kunne I stå sammen omkring det, hvis I fik talt om det. Jeg ved, det kan være en svær snak, men du kunne vise hende dit fine brev, du har skrevet herind – og mit svar.

Du har selv overvejet at sige det til en lærer. Det er en rigtig god idé og godt tænkt. Måske er der en lærer, som du er særlig glad for og tryg ved? Igen kunne du vise brevet – og mit svar, og på den måde vil din lærer få et godt indblik i, hvad der sker hjemme hos dig.

Du er i tvivl om, hvad der vil ske, når din lærer får viden omkring det. Det er sådan, at din lærer har pligt til at hjælpe dig, når han/hun får viden om, hvordan du og dine søskende bliver behandlet derhjemme. Din lærer skal sørge for, at du og familien får hjælp fra kommunen.

Din papfar truer med at smide dine søskende på kommunen, og du skriver også selv, at du ikke vil smides på kommunen. Jeg kan godt forstå, du er bliver utryg ved kommunen, når det er noget din papfar truer med. Men du skal vide, at kommunen netop skal hjælpe børn og familier, der ikke har det godt. Og kommunen hjælper hele familien. Det er deres opgave at finde ud af, hvad den bedste hjælp er til lige præcis dig og din familie. Og du har ret til at blive hørt og sige din mening.

Måske er du også bange for, at tingene vil blive værre, når kommunen får det at vide. Det kan fx være, at du er bange for, at din papfar vil blive meget sur. Fortæl den voksne fra kommunen, hvis du er bange. Så skal de finde en måde at passe på dig og dine søskende på. Så der ikke sker jer noget.

Det er også en mulighed at få hjælp fra BørneTelefonen til at kontakte kommunen. Det kalder vi en bisidder. En bisidder kan, udover at hjælpe dig med at tage kontakt til kommunen, også tage med til møder. En bisidder kender til dine rettigheder og hjælper med, at de bliver overholdt. Du har nemlig ret til at blive passet på og lyttet til. Det er gratis at få en bisidder. Du kan ringe anonymt ind og høre mere om bisidder på 116111 eller læse mere her: Bisidder

Jeg synes, du viser en enorm styrke ved at skrive herind. Det viser mig, at du er stærk og klar på at gøre dit til at få tingene til at blive bedre hjemme hos dig. Det du oplever er slet ikke i orden, og det er meget vigtigt, at du får hjælp af nogle voksne. Derfor håber jeg også, at du kan bruge disse råd.

Du er altid velkommen til at kontakte os igen. Du kan også ringe til os på BørneTelefonen på 116 111, eller via SMS og chat. Her sidder altid en voksen parat til at hjælpe dig.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat