Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hår på kroppen

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige 16 år,

Jeg tror, at rigtig mange der læser dit brev, vil kunne genkende dine beskrivelser af, hvor forvirrende det er at være i gang med at udvikle sig fra at være teenager til at blive ung voksen. Og hvor mange konflikter, der kan være med ens forældre undervejs. Du har beskrevet det virkelig klart!

Du har fuldstændig ret i, at kropsbehåring er naturlig. Og havde det været i ’70’erne, så havde de fleste tænkt, som du gør nu. Men havde det været i ’50’erne, så havde ubarberede dameben/armhuler været noget, man rynkede på næsen af. Moden skifter – Selvom menneskekroppen er den samme.

Du har også ret i, at samfundet ser forskelligt på, hvad der er ok for hhv. drenge/mænd og piger/kvinder. Mindre nu end i ”gamle dage”, men stadig uretfærdigt og stærkt begrænsende. For begge køn.

En del af det med at udvikle sig fra barn, til teenager, til voksen, er netop, at den slags ting bliver synlige for en. Udfordringen er, at finde ud af hvordan man selv kan passe ind i det samfund og den verden man er en del af, og samtidig være den man er.

Hvor meget skal man tilpasse sig? Hvor meget skal man holde fast i det, der er vigtigt for en? Og hvad skal man gøre, når omverdenen ændrer sig? Eller når man selv ændrer sig, eller skifter mening?

Man får måske færre konflikter med omverdenen, når man tilpasser sig? Men så får man måske flere konflikter med sig selv? Og omvendt.

Du er helt tydeligt en stærk, sund og klog pige – Og ingen slipper for at føle usikkerhed eller være bange engang imellem. Det gælder hele livet. Faktisk er nogle af de tanker du gør dig, nogle af de samme tanker som filosoffer har gjort sig gennem århundreder.

Måske kan det hjælpe dig at læse i nogle af de debatfora, der diskuterer (intim)barbering/kropsbehåring, selvstændighed, køn og skønhedsidealer? Eller måske at læse lidt filosofi for begyndere? Du kan evt. spørge på biblioteket efter gode begynder bøger.

Det er desværre det tætteste, jeg kan komme på et svar eller et råd.

Udfordringen er din – og udviklingsarbejdet er dit. Du skal bare vide, at det er noget, alle oplever i forskellig grad. Og er man både klog og filosofisk anlagt som dig, så er udfordringen nok ekstra tydelig.

Så hold hovedet – med eller uden hår – stolt på dine skuldre!

Du finder din vej!

Knus, BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat