Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Håbløs

Hej,

For cirka 3 år siden blev mine forældre skilt, fordi min far var blevet forelsket i en anden kvinde. Det kom meget ud af det blå for mig.

De skændtes en del, men prøvede at samarbejde når det kom til mig, og mine 2 storesøstre. Kort efter fik min mor konstateret kræft, og for lidt over et år siden døde hun.

Min far hjalp utrolig meget i den tid hun var syg, og brugte en masse energi på at passe på os børn og tage sig af tingene.

Han er nu stadig sammen med den kvinde han forlod min mor for. Han siger selv hvilket i et vist perspektiv også er meget rigtigt at de er gået meget langsomt frem. De bor ikke sammen. Hun kommer en gang imellem, og så er han væk (sammen med hende) cirka 2 døgn om ugen.

Jeg kan virkelig virkelig ikke lide hans kæreste. Jeg hader hende faktisk. Det er hendes skyld at hele min familie blev splittet, og min barndom blev revet fra hinanden.

Han elsker hende, og jeg kan ikke holde hende ud. Vi taler på en måde meget om det, og han vil virkelig heller ikke have at jeg er ked af det, men han vil ikke forlade hende, og vi kommer aldrig frem til noget der får mig til at få det bedre. Jeg kan blive fysisk syg af at være sammen med hende, og siden begge mine storesøstre nærmest er voksne, er jeg rigtig meget alene når han er væk.

Jeg savner ham, men er på samme tid sur på ham. Det sidste par måneder er jeg bare begyndt at føle mig rigtig håbløs. Jeg kan simpelthen ikke se en fremtid hvor jeg får det godt. Jeg føler kun tingene kan blive værre herfra, fordi han gerne vil tilbringe mere tid med hende.

Jeg føler mig alene, og er rigtig bange for mit og min fars forhold. Jeg elsker ham, men føler så meget vrede og ensomhed at det er svært at kapere. Jeg har det rigtig dårligt, og tror ikke jeg kan blive ved med at have det sådan her.

Jeg glæder mig ikke til noget, ikke jul, eller min fødselsdag osv. Jeg ved hvad jeg skal gøre for at håbe igen, for at glæde mig til ting. Jeg er så tæt på at give op.

Hvad skal jeg gøre?

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år,

Tak for dit brev. Hvor er det godt, du har skrevet. At miste sin mor i så ung en alder er nok noget af det værste, et barn kan opleve og en kæmpe sorg, der er svær at holde ud.

Det er dejligt at læse om dit forhold til din far. I kan snakke sammen, og du har fortalt ham, hvordan du har det med hans kæreste. Jeg læser også dit brev,  at din far forsøger at skåne dig for at være sammen med hans kæreste med den måde, som han er sammen med hende på. Selvom I har talt meget om dit forhold til din fars kæreste, er det vigtigt, at I bliver ved at snakke om en model, hvor du kan holde savnet af din far ud, når han er sammen med hende.

Det er klart, at du savner din far, når han ikke er der, og at du bliver sur på hans kæreste, fordi hun får den opmærksomhed, som du har brug for.

Jeg tænker, at I har brug for noget professionel hjælp til at få nogle forslag til, hvordan I sammen kan få det til at fungere. Kunne du finde mod til at snakke med din far igen? Det er vigtigt, at han ved, hvor trist du er for at kunne hjælpe dig, og det er hans ansvar sammen med dig at finde en løsning. Du kunne foreslå ham, at han kunne ringe til vores  ForældreTelefonen  35 55 55 57. Der sidder voksne, som er vant til at snakke med voksne og give gode råd.

Har du mon fået noget hjælp, da din mor døde? Jeg ved ikke om det findes i det område, hvor du bor, men jeg ved, at mange unge, der har mistet en mor eller en far, har glæde af at gå i sorggruppe ca. en gang om ugen sammen med andre unge, der har mistet. Der snakker de om alle de følelser, der er helt naturlige, men kan være svære for andre at forstå. Det kunne måske være noget for dig? Du kunne få din far til at hjælpe med at søge efter en i dit område eller spørge din lærer på skolen. Der er også skoler, hvor de har sorggrupper.

Jeg tænker også, at det kunne være en hjælp for dig at kontakte rådgivningen Børn, Unge og Sorg, der kan du få hjælp af professionelle, som er vant til at tale med børn og unge, der har mistet en forælder. Du kan også ringe eller skrive ind og snakke med andre unge, der selv har mistet. De unge frivillige er alle kommet godt videre i livet, og de ved, hvor svært det er at miste en mor eller far. Måske kunne det være rart for dig at tale med nogen, der kender til mange af de samme tanker og følelser, som du nu bærer rundt på? Du kan læse mere om Børn, Unge og Sorg her: www.bornungesorg.dk

Måske ved du det godt, men jeg skriver lige lidt til dig om sorgen. Sorgen kan være en længere proces, og den kan fylde meget i nogle perioder og mindre i andre. De fleste, der mister en mor eller far, vil med tiden - og med den rette hjælp - opleve, at sorgen fylder mindre og mindre. Det betyder ikke, at man glemmer dem, man har mistet. Det betyder bare, at der bliver mere og mere plads til, at de gode tanker også kan få lov at fylde. Selvom det ikke føles sådan lige nu, så kan det måske være rart at vide, at det ikke bliver ved med at være lige svært.

Jeg håber, du holder fast og finder mod til at snakke med din far igen. Du kan som en støtte bruge dit brev og svaret til os at snakke ud fra. Måske kunne det også være en hjælp for dig, hvis dine søskende var med. Selvom de er store, er I stadig en familie, der skal finde en nye måde at være familie på uden din mor og med din fars nye kæreste. Jeg tænker også at dine søskende har en masse tanker, de har brug for at dele.

Du kan altid ringe til BørneTelefonen 116 111, hvor vi er klar til at lytte og snakke med dig.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat