Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Frit samvær?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 11 år.

Tak for dit fine brev, hvor er du god til at sætte ord på din situation og hvordan du har det med det hele. Du lyder som en rigtig sej pige!

Hvor er det ærgerligt, at din far opfatter samværsaftalen så stramt, som han gør. Der er mange børn og unge, hvis forældre er skilt, der er bange for, at den ene forælder kan blive ked af det, hvis man gerne vil have det på en anden måde. Når man er bange for, at gøre nogen ked af det, så holder man tit tingene for sig selv. Måske kan du genkende det?

Hvis din far vidste, hvad det betyder for dig, kunne det være, at han ville tænke anderledes omkring samvær og regler? Jeg tror på, at din far holder af dig og på sin egen måde vil fortælle dig, at det betyder noget for ham, at du også bor hos ham. Forældre skal passe på deres børn og sikre, at børnene har det godt. Det er der nogle regler om, i noget, der hedder Forældreansvarsloven. 

Det betyder blandt andet, at forældre skal tale med deres børn og lytte til børnenes meninger. Det er ikke det samme som, at børn bestemmer selv - men forældre skal træffe beslutninger, der er med til at sørge for, at deres børn kan have det godt.

Derfor skal du ikke opgive at fortælle din far, hvad der er vigtigt for dig og hvordan hans regler virker for dig.

Du spørger om der er noget du kan gøre. Når man er fyldt 10 år, har man noget, der hedder initiativret. Det betyder, at du har ret til, at bede Statsforvaltningen om at holde et møde med din mor og far, om samværsordningen og hvordan den fungerer. Inde på BørneTelefonens hjemmeside, kan du læse mere om den ret og der er også en guide til, hvordan man bruger den. Du kan nemlig ringe eller sende et brev til Statsforvaltningen om det, hvor du også kan fortælle, hvad du kunne ønske dig. F.eks. frit samvær eller selvbestemmer dage.

Det brev kan du få hjælp til at udfylde på hjemmesiden. Du har nemlig ret til at blive hørt. Det er dog ikke det samme som, at det så bliver helt præcist sådan, som du ønsker det. Men Statsforvaltningen kan have en snak med dine forældre, på baggrund af hvad du ønsker dig. På den måde, bliver de måske opmærksomme på, at lytte til dig og dine ønsker. Du kan læse mere om initiativretten nedenfor. 

Måske er du er mere tryg ved, at få en voksen du stoler på, til at hjælpe dig med at tale med din far eller mor om dine ønsker. Måske en lærer, pædagog eller en anden. Det kan også være en rigtig god idé.

Du har i hvert fald taget et rigtig flot skridt, ved at skrive herind. Jeg håber at du, sammen med dine forældre, får talt om det og finder den løsning der er rarest for dig. 

 

 

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat