Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Forvirret over livet

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej A,

Faktisk er der rigtig mange unge og deres forældre, der har svært ved lige netop det, du beskriver i dit brev. Nemlig overgangen fra barndom til ungdom. Mange forældre synes det er svært at give slip på kontrollen og ansvaret for barnet. Og for den unge kan det være svært at stå på egne ben. Og det er helt naturligt, at den unge vakler lidt og skiftevis vil klare sig selv og have forældrenes hjælp.

Det lyder dog som om, at det har været ekstra svært i din familie. Og at dine forældre slet ikke giver dig frihed nok. Du er 18 år, og så er du altså voksen og myndig – ligesom dine forældre. Det er derfor helt rigtigt, at du har nogle rettigheder. Du har nemlig retten til at bestemme over dig selv.

Det betyder, at du ikke længere skal spørge dine forældre om lov. Du kan med god samvittighed sige: "Mor og far, det her bestemmer I altså ikke"!

Men det kan være rigtig svært at sige, når ens forældre ikke har hjulpet en med at blive selvstændig op igennem barndommen. Og derfor kan jeg godt forstå, at du nu står lidt usikker og forvirret overfor voksenlivet. Heldigvis kan du mærke trangen til at sige mere fra, og den synes jeg, du skal lytte rigtig meget til.

Du skriver, at du allerede har prøvet at snakke med dine forældre, og det er godt! Desværre har de ikke lyttet. Jeg tænker derfor, at du må have snakken med dem igen. Og måske skal du endda få hjælp til at tage den snak. Er der en, du tænker, kunne hjælpe dig med det? En som dine forældre respekterer og lytter til. Fx en god lærer, en ven af familien?

Så længe du bor hjemme, kan dine forældre godt bestemme nogle husregler. Fx at du skal hjælpe med de huslige pligter på lige fod med resten af familien. Eller at du ikke må komme hjem sent om natten til hverdag, fordi det forstyrrer deres søvn. Mange 18 årige skal også betale et mindre beløb for at bo hjemme, hvis de har en indtægt. 

Men dine forældre skal ikke give dig lov til at være sammen med nogen efter skole. De kan ikke bestemme, om du må have et job. Eller om du vil ud og rejse med din kærester. Du skal heller ikke bede om lov til at se dine veninder. 

Jeg kan godt forstå, at det kan være svært at mærke den frihed, du faktisk har ret til som 18 årig, når du, som du selv skriver, er blevet overbeskyttet hele livet. Og når dine forældre samtidig behandler dig rigtig ubehageligt, når de er sure på dig. Det er selvfølgelig slet ikke ok, at du pludselig ikke må spise maden, skal købe dine egne bind osv., når du samtidig ikke må have et job. Det er nærmest en form for psykisk vold. 

Du kan derfor også overveje, om det ikke er tid til at flytte hjemmefra? Og tænk over om det ikke kunne være en god ide at begynde at få SU eller et job. Med din egen økonomi, vil du nemlig være meget mindre afhængig af dine forældre. .

Overvej at vise dine forældre dit brev og mit svar. De er meget velkomne til at ringe til ForældreTelefonen på 35555557 og tale med en rådgiver om, hvordan de lader dig få mere frihed samtidig med at de passer på dig. For det er jo nok det det hele handler om. De vil dig det bedste, men kommer desværre til at gøre tingene rigtig svære for dig. 
 

Kærlig hilsen Børnetelefonen

 

 

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat