Brev

Forvirret.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år.

Tak for dit brev, som slet ikke er for langt. Du har meget på hjerte og har haft en opvækst med mange svigt, som du fint gør rede for. Tak for det.

Først vil jeg fortælle dig lidt om, hvad en opvækst som din kan betyde for et barn. Bagefter vil jeg forsøge at svare på dine spørgsmål.

Når et barn vokser op med alkoholmisbrug i familien, får barnet ikke opfyldt sine behov for omsorg, tryghed, kærlighed og stabilitet. Det bliver tit alkoholen, der er det vigtigste for de voksne og ikke barnet. Det er ikke fordi, de voksne ønsker det skal være sådan - men fordi misbruget styrer dem. Sådan en opvækst betyder, at barnet er meget overladt til at klare sig selv, og at hun lærer, at hun ikke er så meget værd som alkoholen. Derfor bliver det meget svært for hende at føle sig værdifuld og at få et godt selvværd.

Nogle børn klarer dette i mange år - måske ved at finde gode kammerater, ved at være dygtige i skolen eller ved at få en anden betydningsfuld voksen, som de kan støtte sig til. Men når barnet nærmer sig puberteten, hvor der jo sker så mange ting med krop og psyke, begynder livet måske at bryde sammen. Det er, som om de sædvanlige overlevelsesmåder ikke er nok mere. Og så kommer smerten og vreden, trangen til at cutte, selvmordstankerne etc.

Og nu til dine spørgsmål;

1. Som du kan læse af det jeg har skrevet, har du mange grunde til, at du har det rigtig svært. Den opvækst, du har haft, har sat sig tydelige spor i dig, og det er derfor livet føles så svært for dig. Du kan absolut tillade dig at have det, som du har det, og det er fint, at du skriver, og fint at du godt kan se, at du har brug for hjælp. 

2. Jeg ved ikke, om du burde skrive til ham, du holder af. Hvis du tager chancen og gør det, skal du være forberedt på, at han måske afviser dig. Derfor synes jeg, du skal overveje, om du kan klare en evt. afvisning lige nu.

3.Jeg kunne ønske for dig, at du havde mod til at snakke med din far. Det lyder som om, han har været den stabile gode voksne igennem dit liv, og at du har tillid til ham. Jeg kan godt forstå, at du er bange for at skuffe ham, men jeg synes, det lyder svært og ensomt, at du skal skjule for ham, hvordan du har det. Han kender også til din opvækst og de svigt, du har været udsat for, og han ved sikkert godt, at det må betyde meget for din trivsel. Måske ville han blive glad for, at du betror dig til ham og dermed viser ham tillid?

Med hensyn til at få hjælp, tænker jeg, at du kan have glæde af at kigge på www.selvskade.dk hvor du kan læse om, hvordan du kan blive hjulpet, og hvordan du kan hjælpe dig selv. Du kan enten selv læse om det og tage kontakt, eller du kunne måske gøre det sammen med din far?

Du kan også kigge på disse links: www.tuba.dk og www.hope.dk/ung. Begge disse er rettet mod børn og unge, der er opvokset med misbrug i familien, og der er gode forslag til, hvordan du kan blive hjulpet også her.

4. Jeg opfatter dig hverken som en slem eller selvisk person. Jeg opfatter dig som en pige, der er i krise på grund af svære opvækstvilkår og som tænker meget over tingene og gerne vil have hjælp.

Det er en god begyndelse til, at du får det bedre.

Du skal vide, at du altid kan ringe til BørneTelefonen på 116 111 eller logge dig ind på UngeChatten. Her er der rådgivere, der meget gerne vil lytte til dig og hjælpe dig.

Kærlig hilsen fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat