Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Forældres økonomi

Hej BB

Jeg er en pige på 14, der bor sammen med mine forældre og to yngre brødre.

Jeg har altid været meget bevidst om penge, budgetter og tilbud.

Mine forældre har et rimeligt stort lån til deres hus pga. Renovering, der har stået på i lang tid. De har begge to “almindeligt-lønnede” jobs. Mit problem er dog, at jeg er bange for, at de bruger for mange penge.

Jeg er godt klar over, at det ikke er noget jeg bør bekymre mig om, men jeg kan simpelthen ikke lade være. De ved begge to, hvornår der skal spares, og hvornår der er plads til lidt ekstra.

Jeg siger ofte nej tak til ting de tilbyder mig, som jeg egentlig har lyst til. Når jeg så siger ja, føler jeg mig lidt skidt tilpas, fordi jeg har fået det.

Er det normalt at bekymre sig om sine forældres økonomi?

Håber, I kan hjælpe

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige

Jeg kan godt høre på dig, at du er godt inde i det med økonomi, og det lyder som om, I kan tale ret åbent om penge, lån, udgifter osv derhjemme. Det kan være en rigtig god ting at lære, hvordan man holder styr på sin økonomi - men det er ikke dit ansvar, hvordan dine forældres økonomi hænger sammen. Det er heller ikke dit ansvar at holde igen og føle, at du skal spare på hele familiens vegne, og at du skal sige nej tak til de ting, de tilbyder dig.

Du siger, at dine forældre godt ved, hvornår der skal spares, og hvornår der er plads til lidt ekstra, men alligevel er du bekymret. Måske har du oplevet, at der var perioder, hvor dine forældre var så pressede på økonomien, at det påvirkede stemningen derhjemme? Eller har du mon hørt dem snakke om, at deres lån var for stort? Nogle gange kan den slags i hvert fald godt påvirke børn, fordi forældrene kan blive så bekymrede over deres økonomi, at de kommer til at skændes eller virke sure ind imellem... Det ved jeg slet ikke, om du har oplevet, men det kan i hvert fald godt være med til at give børn en følelse af ansvar for noget, der ikke burde ligge hos dem.

Det kan også være, at renoveringen af huset har fyldt så meget for dine forældre, at de er kommet til at tale lige lovlig meget om budgetter, priser osv. Hvis det er noget, du hører dem tale meget om, er det nok meget naturligt, at du begynder at tænke en del over det.

Måske vil det være rart for dig, hvis du kan få talt med dine forældre om, hvad det er, du frygter der kan ske, hvis økonomien ikke holder? Måske kan de bedre forklare dig, hvordan det hele hænger sammen, hvis du siger direkte til dem, at du er bekymret for deres økonomi. Det kan også være, I kan aftale at lade være med at snakke så meget om økonomi i en periode, så du ikke behøver at blive mindet om det hele tiden. Hvis de kan forsikre dig om, at der er styr på det, kan du måske også bedre slappe af og give lidt slip på bekymringerne.

Kram fra BørneTelefonen

 

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat