Brev

Forældre problemer

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år.  

Det er trist at høre, at du har det så svært med dine forældre. Og jeg kan godt forstå, at du er ked af det. Det lyder som om, du gør meget for at det skal gå godt derhjemme. Og jeg tænker, at du kunne have brug for, at dine forældre fik øje på, at du faktisk prøver at samarbejde med dem. Hvad mon der skal til, for at de kan det?

Der er nogle forældre, der har svært ved at indse, at deres datter eller søn er ved at blive voksne. De tør ikke stole på, at deres børn kan magte den store verden. Derfor sætter de nogle meget snævre grænser for, hvad der er tilladt. Måske er dine forældre bange for, hvad der kan ske dig? Det er dog vigtigt, at de begynder at give dig mere frihed. 

Det ville være godt, hvis du kunne snakke med en eller begge dine forældre om problemerne. Men det kan nok være svært for dig at gøre alene. Derfor kunne det være en idé, hvis der kom en anden person med til samtalen. Det kunne f.eks. være et familiemedlem, en ven af familien eller lærer. Så er det nemmere at få noget godt ud af det. Du kan derfor tale med en anden voksen, inden du tager snakken med dine forældre. Vis fx den voksne dit brev og mit svar, så vil de forstå, hvad det handler om. 

Det er vigtigt, at snakken med dine forældre sker på en stille og rolig måde på et tidspunkt, hvor der ikke er konflikter. Måske kunne du sige, at du er ked af, at I ikke har det så godt sammen mere. Og at du gerne vil snakke med dem om, hvordan det kan blive bedre. Jeg vil gætte på, at dine forældre har det på samme måde som dig. Derfor vil de nok også gerne vil tale med dig om det. Men I er måske alle tre bange for, at I kommer op at skændes.

Inden jeres samtale kunne det være godt, hvis du har tænkt på, hvordan du kan blive mere glad for at være derhjemme. Du må se i øjnene, at du nok ikke kan få det helt, som du ønsker. Men dine forældre må ikke kontrollere dig hele tiden, true dig eller isolere dig fra andre. Det er faktisk ulovligt. Jeg tror derfor, at det er vigtigt, at I får en snak om, du skal have mere frihed. Og jeg tror du vil blive mere glad, hvis du mærker, at dine forældre begynder at lytte mere til dig.

Det er rigtig fint, at du har skrevet dit brev, for det viser mig, at du gerne vil have at der sker en forandring hjemme hos dig. Jeg synes, du på en meget fin måde har beskrevet, hvordan du har det. Du kan derfor også vise dine forældre dit brev og mit svar. 

Jeg håber for dig, at du og dine forældre kan mødes på en god måde.

Mange gode tanker fra BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat