Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Føler mig usynlig i hjemmet

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Tak for dit brev. Jeg forstår godt, at du er kommet til at sige ting til din papfar, og du mister lysten til det hele. Det må også være supersvært for dig at de voksne ikke opfører sig voksent og får løst jeres konflikt på en ordentlig måde, men i stedet forsætter med at trappe den op.

Det er bestemt heller ikke i orden at true dig med, at så kan du bare flytte hjem til din far. Det lyder virkelig, som om din mor har glemt, at hun er den voksne, og det er hendes ansvar at passe på dig, til du bliver 18 år.

Jeg ved fra rigtigt mange andre teenagefamilier, at de oplever det samme som dig. Det ved jeg godt ikke hjælper dig, men jeg håber, at du alligevel kan bruge det lidt til, at du ikke er alene.

Forældre kan være rigtigt dårlige til at sætte ord på deres forventninger. Nogen gange tror de, at unge ved, hvad de forventer, f.eks. at hvis du har fået lov til brunch, skal der også være ryddet op, inden de kommer hjem. Måske fik I ikke aftalt, at du selv rydder det op, som du rydder frem? Jeg tænker ikke, det ville have været et problem for dig at rydde op med det samme, hvis bare du havde vidst, hvad de forventede. Jeg tænker, at det mere handler om, at de havde forventet, at du havde ryddet op.

Det er vigtigt, at I som famiie hjælpes med at lære, hvordan man er familie, når der er teenager i huset. Nogen gange skal man lige minde hinanden om det, så jeg tænker, at det hjemme hos dig ville være rigtig godt, hvis I sammen kunne snakke om, hvordan regler og forventninger til hinanden skal være. Nogen gange er det en rigtig god idé at skrive det ned, så man ikke glemmer hvad man har aftalt sammen. Det kunne være praktiske ting, det kunne være hvordan taler vi med hinanden, hvad kan vi sammen gøre for at det er rart at være her i familien. Er der noget I ikke skal gøre eller holde op med at gøre. Kunne du finde lidt mere mod og tage hul på den snak en dag, hvor der er ro i familien? Måske har du kun mod til at tage snakken med din mor til at starte med. Du kunne bruge dit brev og svaret til os at snakke ud fra - som en støtte.

Jeg ved, at det kan være møgsvært at starte sådan en snak, men det er så supervigtigt, at din mor og papfar ved, hvordan du har det, og at du ikke gør noget for at provokere dem. Hvis ikke du giver dem et lille indblik i, hvordan du har det, har de ikke en chance for at ændre på det.

Mange forældre tror, de ved, hvordan det er indeni den unge. Måske vælger de at tro sådan, fordi de ikke rigtigt ved, hvad de skal stille op med de problemer, der helt naturligt er i en familie med en teenager. Derfor er det også vigtigt at hjælpe forældrene lidt på vej. Det betyder bestemt ikke, at forældrene ikke skal tage ansvar for, at man behandler hinanden med respekt - også selvom man er uenig.

En god måde at holde fast i den gode stemning i hjemmet, når den skal ændres er, at aftale at man i starten aftaler at man f.eks. hver onsdag snakker om, hvordan ugen er gået med de forventninger og ændringer, som alle har øvet sig på, er gået. Det kan godt være, det lyder fjollet, men det er altså med til at holde fokus i starten på, at vi husker hinanden på vores aftaler.

Jeg håber, du kan bruge svaret. Du kan altid ringe til BørneTelefonen 116 111, hvor vi er klar til at snakke. Vi har også en ForældreTelefon 35555557, hvor dine forældre kan ringe ind og få gratis rådgivning.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat