Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Følelsen af at have ødelagt alt

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15

Tak for dit brev. Det er rigtig sejt af dig, at du havde modet til at skrive herind. Du er rigtig god til at sætte ord på dine tanker og følelser. Jeg er overbevist om, at den evne vil være en kæmpe fordel for dig, så du kan få et endnu bedre forhold til din mor og din søster. Jeg vil rigtig gerne give dig nogle idéer, du kan overveje.

Alle oplever i perioder at blive mere stressede. Og i de perioder er det naturligt, at man nemmere bliver irriteret på andre mennesker – specielt dem, man har tættest på. Afslutningen af folkeskolen er for mange unge den første gang, man afslutter et stort kapitel af livet og skal begynde på noget nyt. Derfor er det helt naturligt, at du føler dig mere stresset i øjeblikket. Heldigvis er det kun i en kortere periode, og snart kan du slappe lidt mere af og nyde den forhåbentlig dejlige sommer.

Når man skændes meget med sine søskende, kan man godt få den tanke, at man måske ikke vil komme til at have særlig meget kontakt som voksne. Der er rigtig mange, der skændes med sine søskende – også alvorligt og dagligt. Men heldigvis oplever langt de fleste, at de som voksne får et tættere forhold på trods af alle skænderierne. Det skyldes, at man jo alligevel elsker sine søskende. Du elsker garanteret din søster – og jeg er sikker på, at hun også elsker dig. Måske har du hørt om søskende, der er blevet uvenner gennem programmer i tv? Og måske har det været med til at gøre dig ekstra bange for forholdet mellem din søster og dig? Hvis du har set programmerne, har du måske også lagt mærke til, at uvenskaberne ikke har skyldtes skænderier i barndommen eller ungdommen? Men at det i stedet har handlet om ting, der er sket, mens de er voksne? Derfor tror jeg ikke, du skal være nervøs for, at din søster og dig ikke vil have kontakt.

Jeg kan læse i dit brev, at de mange skænderier med din søster og din mor går dig rigtig meget på. Og jeg kan også forestille mig, at det går dem på. Som du måske selv har mærket, kan det nemlig være rigtig hårdt med mange skænderier derhjemme. Derfor tror jeg, det kunne være godt for både dig og din søster og mor, hvis I fik snakket sammen, så I sammen kunne prøve at mindske skænderierne derhjemme. Skænderier er nemlig ikke kun dit ansvar, men jeres alles. Ville du have mulighed for at snakke med dem – evt. en ad gangen? Måske kunne du ovenikøbet vise dit brev her til brevkassen – evt. sammen med mit svar? Jeg tror, der kunne komme en rigtig god snak ud af det for jer alle sammen. Og samtidig tror jeg, at du vil opdage, at både din mor og din søster er ligeså meget interesseret som dig i, at I alle har det godt med hinanden. Jeg tror også, din mor og dig kunne få en rigtig vigtig snak om din følelse af, at du har ødelagt hendes liv. Jeg tror nemlig på, at uanset hvilke historier der ligger i fortiden, elsker din mor dig stadig rigtig højt – og jeg er overbevist om, at du bestemt ikke har ødelagt, men beriget hendes liv.

Når man som dig snart skal til eksamen, kan man også føle et præstationspres fra andre. Og det kan godt føles som om, man kun er noget værd, hvis man får høje karakterer. Men jeg tror mere, det handler om, at folk omkring dig, ved, at du snart skal afslutte skolen og at eksamener fylder meget for dig. Derfor interesserer de sig over for, hvordan det går. Samtidig er det at gå til eksamener noget nyt for dig – og ligesom alt andet nyt, skal man lige lære det først. Og den interesse kan godt komme til at føles som et pres. Men jeg tror mere, det handler om, at andre ønsker, at det bliver en god oplevelse for dig. Måske kunne du prøve at snakke med din mor om det også? Hun er sikkert slet ikke klar over hvor meget det går dig på og hvor meget du savner jeres mor/datter forhold.

Jeg håber, du har fået lyst til at afprøve nogle af mine idéer. Jeg tror på, at der kan komme rigtig gode snakke ud af det og ønsker dig alt det bedste fremover. Hvis du har brug for at snakke med os, er du altid velkommen til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat