Kære pige på snart 17 år!
Det er godt, du har mod til mærke og til at sætte ord på, når noget ikke dur for dig. Det er første skridt til forandring, og det er en forudsætning for trivsel.
Børn og unge i en familie med sygdom vil altid blive påvirket af sygdommen. Man mærker måske angst eller bekymring for dén, der er syg. Man mærker måske frustration fordi dén, der er syg, ikke overkommer ting, som man ellers betragter som almindelige. Desuden kan dén, der er syg få de selvsamme følelser – altså også mærke angst og bekymring både for sin egen og for de pårørendes situation. Eller frustration fordi man ikke magter de ting, man under normale forhold ville kunne magte.
Min pointe er, at der kan være mange gode grunde til, at I kommer til skændes i din familie, formentlig uden at nogen af jer ønsker det.
De forhold, du reagerer på, er forhold, som dine søskende og dine forældre på et eller andet niveau nok også er bevidste om. Men det er dig, der lige nu handler på det. Det er godt gået! Og det vil kunne komme jer alle til gavn, når I får talt om det og fundet nogle løsninger, så I alle får det bedre derhjemme.
Har I mon fået hjælp i familien til at tackle dine forældres sygdomme? Der er nemlig tit hjælp at hente hos de fagpersoner, der er omkring jer. Det kan være din egen læge, personalet på sygehuset eller en patientforening, der kan rådgive jer om, hvordan I bedst lever med alvorlig sygdom i familien. Jeg foreslår, du også tjekker http://www.nyreforeningen.dk. Her er forskellig nyttig viden. Nyreforeningen tilbyder også rådgivning - både til dén, der er pårørende og til dén, der er syg. Måske kunne du tale med dine forældre og søskende om at kontakte dem?
Du skriver, at du trænger til at komme lidt væk hjemmefra. Og det kan også være godt for nogle unge at få lidt luft fra problemerne derhjemme. Det kunne fx være, at du kunne komme på efterskole, udveksling til udlandet, kostgymnasium eller noget helt andet.
Jeg vil derfor foreslå dig, at du taler rådgivningen i den kommune, hvor du bor. Her kan du anonymt få rådgivning og vejledning om din situation. Og de vil kunne hjælpe dig med at finde de muligheder, der kan være for at komme væk hjemmefra. Du finder telefonnummeret til rådgivningen på kommunens hjemmeside.
Det kan føles stort for nogle børn og unge selv at kontakte kommunen. Du kan derfor forinden tale med din lærer eller en anden voksen, du har tillid til. Du kan også få hjælp fra en bisidder fra Børns Vilkårs Bisidderkorps. Læs mere om vores tilbud i boksen her i svaret.
Jeg håber, du kan bruge nogle af mine forslag. Ellers er du velkommen til at skrive igen eller ringe til Børnetelefonen og få andre idéer.
Jeg ønsker dig masser af held og lykke!
Bedste hilsner fra Brevkassen