Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Flytte hjemmefra

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige

Tak for dit brev. Først vil jeg sige, at du virker til at være en rigtig stærk person, der går gennem nogle rigtig svære ting. Du viser meget omsorg for din lillebror, og det viser mig, at du er en god storesøster for ham. Du skriver, at det ikke går længere, og det er helt forståeligt, at du har det sådan. Du skriver også, at du selvfølgelig holder meget af din mor og derfor ikke vil have, at nogen ved, at hun gør dig ondt. Det er min erfaring, at det er en følelse, mange andre unge kan genkende, og det er en rigtig svær følelse.

Jeg vil gerne pointere, at forældre i Danmark ikke må slå deres børn, og det er på ingen måde okay. Det er derimod deres ansvar at sørge for, at børnene har det godt. Det er min erfaring, at det for mange faktisk kan lette lidt i kroppen og på de svære tanker, at sige det til nogen, så man ikke går med det helt alene. Du skal selvfølgelig kun gøre, hvad du selv føler er det rigtige i netop din situation, men et råd fra mig er, at du fortæller om din situation til en, du føler dig tryg ved. Du nævner selv dine bedsteforældre, og jeg tænker, om de kunne være en mulighed for dig, at betro dig til? Du kan også altid ringe til BørneTelefonen på 116 111, hvor der sidder en rådgiver klar til at lytte til dig. Det skal selvfølgelig også siges, at hvis du vælger at fortælle, hvem du er og hvad der sker hjemme hos dig, vil kommunen få det at vide og være forpligtet til at vurdere, om du skal bo et andet sted.

Du spørger, om der er mulighed for, at du kan komme på institution i et år, og jeg vil gerne prøve at forklare lidt om, hvordan sådan noget fungerer. Det er sådan, at hvis du ønsker at komme på en institution, så er det noget kommunen skal have at vide. Et barn kan altid fortælle kommunen, hvis det ikke ønsker at bo hos sine forældre. Hvis kommunen så vurderer, at forældrene ikke kan tage sig godt nok af deres børn, så beslutter de, hvor barnet så skal bo, og dette kan eksempelvis være en institution eller en plejefamilie. Det kan også være, du kan få lov at komme på efterskole i et år.

Her på BørneTelefonen har vi det, der hedder en bisidderordning, som kan støtte og hjælpe et barn med at tage og have kontakt til kommunen. Hvis det er noget, du er interesseret i, kan du læse mere her https://bornetelefonen.dk/bisidder eller ringe til BørneTelefonen.

Du skriver, at du er bekymret for din lillebror. Til det vil jeg sige, at det på ingen måde er dit ansvar at tage dig af din lillebror, men jeg vil råde dig til at fortælle om jeres situation til nogen, så både du og din lillebror kan få hjælp.

Alt det bedste fra BørneTelefonen

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Vold Andre der hjælper

din kommune – din Indgang

Rådgivning og andre hjælptilbud for børn og unge.
Læs mere

Bryd Tavsheden

Til dig, der er udsat for vold i familien eller i et kæresteforhold (13-24 år)
Læs mere

Ud af voldens skygge

Rådgivning og behandlingstilbud til voldsramte kvinder og børn (over 18 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat