Brev

Flytte (flygte) hjemmefra

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år!

Jeg kan godt forstå, at du er rigtig træt af at dig og dine forældre skændes. Jeg kan også godt forstå, at du bliver fristet af tanken om at løbe hjemmefra, så du kan komme væk fra det hele. Inden man gør noget så drastisk, synes jeg dog, det er vigtigt, at man tænker over, hvor man løber hen, hvor man skal bo, og hvordan ens liv vil blive, hvis man ikke længere har et hjem. Som du måske selv er kommet frem til, har du behov for at have tag over hovedet, mad, tøj, penge og andre ting.

Som du beskriver din situation, kan jeg ikke love dig, at du kan få økonomisk støtte fra kommunen til at flytte hjemmefra. Hvis man er under 18 år, og kommunen skal hjælpe en til et andet sted at bo uden ens forældres samtykke (hvis de ikke går med til det), kræver det, at ens forældre ikke er i stand til at passe på en (fx at man ikke får mad, tøj osv.), at man bliver slået eller at ens forældre er alkoholikere, narkomaner eller psykisk syge. Det lyder ikke som om, at det er tilfældet for dig. Hvis kommunen beslutter, at en ung skal bo et andet sted end hjemme hos forældrene, vil det typisk være på en institution, hvor der bor andre børn og unge, eller i en plejefamilie.

Men vi vil gerne hjælpe dig med at undersøge dine muligheder, så jeg vil foreslå dig at få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig med at kontakte din kommune. En bisidder kan tale din sag og gøre opmærksom på de rettigheder, du har. Se hvordan du får en bisidder her >>

Der er også en mulighed for, at kommunen kan hjælpe dig og dine forældre med at få nogle samtaler hos en rådgiver eller en familieterapeut, så I kan blive bedre til at snakke sammen uden at skændes hele tiden. Måske kunne det være en idé?

Til sidst vil jeg råde dig til, at blive skrevet op til ungdomsboliger og evt. kollegieværelser. Der kan være flere års ventetid, og det er måske rart for dig at vide, at du kan blive tilbudt en bolig om et par år (afhængig af ventetiden), så du kan flytte hjemmefra der. Når du fylder 18 år, kan du modtage SU, hvis du er i gang med en uddannelse, og har dermed mulighed for selv at betale husleje, og klare dig selv, evt. også med et fritidsjob. Til den tid vil du ikke være afhængig af at søge om støtte fra kommunen eller hos dine forældre.

Mange kærlige hilsner

BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat