Brev

Flytte

Hej børnetelefon.

Jeg er en pige på 15, med skilte forældre.

Jeg bor på Sjælland med min mor, mens min far bor i Jylland.

Jeg har lige være ved min far i 3 uger og føler at det er der jeg hører hjemme.

Hvordan skal jeg fortælle min mor at jeg gerne vil bo ved min far?

Jeg vil helst ikke gære nogen ked af det..

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 15 år.

Jeg kan godt forstå dit dilemma. Det kan være svært, at fortælle sin mor, at man faktisk har mere lyst til at bo sammen med sin far! Måske tænker du, at hun så tror, du ikke elsker hende lige så højt som din far? Men man kan sagtens elske begge forældre lige højt – selvom man helst vil bo hos den ene.

Jeg synes, at det er vigtigt, at du bor det sted, hvor du føler dig mest hjemme. Måske kan du ikke helt forstå eller forklare, hvorfor du føler dig mest hjemme hos din far. Men det er vigtigt, at du lytter til det, du mærker. 

Det er dog også vigtigt, at dit valg er velovervejet. Har du tænkt over, hvordan det vil blive med skoleskift og dine venner. Du skriver, at du har været hos din far i tre uger i træk her i ferien. Men det er måske ikke sikkert, at det er det samme at bo med din far, når først hverdagen starter igen for jer begge? Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du derfor skrive en liste med 'for' og 'imod' at bo hos din mor og din far. Altså skrive både de gode og de dårlige ting ved at bo hvert sted.

Hvis du når frem til, at du helst vil bo hos din far, er vigtigt at få det sagt. Du kan fx starte med at sige det til din far? Og så til din mor? Du kunne fx sige: Jeg har tænkt over noget, som jeg er lidt bange for at fortælle dig. For jeg vil ikke gøre dig ked af det. Men jeg kunne altså godt tænke mig at prøve at bo hos far. Hvad siger du til det?

Det er helt almindeligt, at skilsmissebørn får lyst til at prøve at bo hos den forældre, de ikke tidligere har boet hos. Det kommer derfor nok ikke bag på dine forældre, at du også har det sådan.

For nogle er det nemmere at skrive tingene i et brev end at sige det direkte. Derfor kunne du også gøre det – eller vælge at vise dit brev hertil og mit svar. 

Alle skilsmissebørn over 10 år har det, der hedder initiativret. Det betyder, at de kan bede Statsforvaltningen om at holde et møde med forældrene, hvis de ikke har det godt med de aftaler, der er lavet i forbindelse med skilsmissen. Fx hvis de ønsker at bo hos den anden forældre. 

Hvis du gerne vil kontakte Statsforvaltningen kan du ringe til Børnenes skilsmissetelefon på 20 60 05 50.

Jeg ønsker dig held og lykke med at komme til at bo det sted, du helst vil.

De bedste hilsener
BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Måske du tænker: Hvor skal jeg bo? Hvordan har min mor og far det? Er det min skyld de skal skilles? Hvem skal flytte? Skal jeg skifte skole? Skal jeg vælge side? Hvorfor skændes mor og far? Hvorfor spørg mine forældre ikke, hvordan jeg har det? Skal jeg bo med mine søskende? Hvordan fortæller jeg til mine venner, at mine forældre skal skilles?

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også spille Sjit Show prøve quizzen om skilsmisse eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat