Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Far er meget vred

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

At være så opmærksom på sine nærmeste, er meget flot. Det skal du vide. Men det er også vigtigt, at du ved, at det ikke er dig, der skal løse dine forældres problemer. Men jeg kan godt forstå, at du prøver at få hjælp til det.

Det lyder til, at du og din familie har været igennem en rigtig hård periode. Det er hårdt at opleve enten sygdom eller stress for en familie - og at opleve begge dele på én gang er derfor ekstra hårdt. 

Når vi mennesker bliver presset, som din far er det for tiden, kommer vi desværre ofte til at lade det gå udover de mennesker, der betyder allermest for os. Nemlig vores familie, og når man først har fået nogle dårlige ”mønstre”, fx at tale grimt til hinanden, kan det være rigtig svært at lave det om, især hvis man ikke får hjælp - også selvom man rigtig gerne vil.  

Derfor tænker jeg, at du og din familie måske har brug for lidt hjælp, så I kan få det godt igen. Du skriver, at du både har talt med dine veninder og din søster om det. Det er rigtig sejt, at du deler dine bekymringer med andre. Det næste skridt er måske at få talt med dine forældre om det.

 Det er dog vigtigt at vælge et tidspunkt, hvor du tænker "det er nu jge siger det". Et tidspunkt,  hvor I ikke skændes. Måske kan du og din søster aftale et tidspunkt, hvor I sammen enten kan forberede, hvad I gerne vil sige til jeres forældre eller måske skrive et brev til dem? 

Et brev eller en snak, hvor I fortæller jeres forældre, at I er kede af, at de skændes så meget. At I gerne vil have, at det bliver anderledes. I stedet for at give jeres far eller mor "skylden", kan I måske i stedet foreslå, at I sammen prøver at finde ud af, hvad I kan arbejde på derhjemme. Det kunne fx være, at I skulle finde på 3 positive ting at fortælle hinanden? På den måde kan I alle øve jer på at sige noget pænt til hinanden. En anden ting kunne fx være at aftale, at det er forbudt at råbe og nedgøre hinanden. Hvis man gør det, skal man måske have et "straffe"-kram eller noget andet, som I sammen finder på. Måske gå en tur/væk og tale videre i roligt niveau bagefter. Det vigtigste er at huske på, at man ikke råber, fordi man synes, det er "rigtigt" at råbe eller tale grimt, men fordi man måske ikke ved, hvordan man ellers skal udtrykke sig.. Mon du forstår, hvad jeg mener?    

Hvis man er kommet lidt for langt væk fra hinanden, ved jeg fra mange andre, at det kan være meget positivt at tale med en professionel. Fx en psykolog eller en familierådgiver. Det kunne jo også være en ide, som I kan give videre til jeres forældre? Jeg ved at man kan få gratis rådgivning i den kommune man bor i. Måske er det noget for jer? Uanset hvad, så tænker jeg, at det også er godt at få en snak med en sød lærer om, at det er presset derhjemme med din fars stress og din mor har været igennem kræft og behandling. Det er jeg sikker på, at en lærer vil tale med dig om og forstå, at du ikke har det godt med det.

Til sidst skal du vide, at du altid er meget velkommen til at kontakte BørneTelefonen på 116111. 

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat