Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Familie problemer

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære drenge på 16 år

Tak for dit ærlige og modige brev. Det er enormt svært at være fanget mellem to forældre, der ikke taler sammen, eller som taler dårligt om hinanden. Det er der rigtig mange både børn og unge, der lever med hver dag. Men det ved du nok allerede.

Det sværeste er ofte, at det ikke kun er forældrene, man er i klemme mellem, for som du nævner, så har begge dine forældre etableret sig i nye forhold. Så du har fire voksne at forholde dig til.

Det er ikke særlig nemt for hverken børnene, forældrene eller de nye kærester at danne en ny familiestruktur. Og alle parter prøver mere eller mindre desperat at finde sig selv og hinanden i alt det nye. Nogle gange lykkes det, andre gange gør det ikke, og nogle gange kan det lade sig gøre, hvis alle gør en indsats for det.

Jeg tænker, at alle parter gerne vil have, at det fungerer godt, så det er nemt og rart for alle at være i, men det er bare så meget lettere sagt end gjort, og som regel er det ikke noget, man får hjælp til.

Det der ofte sker i sådanne situationer er, at det bliver børnene, der har det sværest. Det lyder som det du oplever nu?

Jeg tænker, at det har været rigtig svært for dine forældre, da de blev skilt, fordi din far havde mødt en anden. Det kan have gjort det meget, meget svært for dine forældre at tale sammen og være enige om, hvordan de skulle opdrage dig. Og det har også  gjort det svært for din fars nye kæreste at finde ud af, hvad hendes rolle var, fordi hun jo på en måde har været med til at splitte en familie.
Der ligger så mange følelser af ærgrelse, vrede, usikkerhed, sorg, savn, manglende omsorg og så videre hos alle, der er involveret i en skilsmisse. Og jeg tænker, at det er alt dét, der stadig ligger og spøger så mange år efter.

Når du skriver, at din fars kæreste siger, at du sikkert håber, at hun dør af sin sygdom, så er det fordi hun er fuldstændig desperat over at være blevet syg og samtidig ikke have styr på sit familieliv – forestiller jeg mig.
Det kommer til at gå ud over dig, og det er ikke fair!

Det er ikke din skyld, at relation til hende eller til din mors mand ikke fungerer. Det er ene og alene dine forældres ansvar at få noget gjort ved det. Også midt i en svær tid med sygdom har de voksne ansvaret. Det er aldrig børnenes ansvar. Det er aldrig dit ansvar.

Dine voksne har ikke formået at tage dette ansvar, da du var yngre, og de har heller ikke formået det endnu, hvor du er på vej til at blive en voksen mand. Det er meget beklageligt.

Jeg synes til gengæld, at du har gjort det rigtig godt! Ja, det har du!

Du har talt med din mor om det, og du har talt med din far om det, selvom det har været svært for dig at få gjort.
Du har taget de initiativer, som du har fundet nødvendige. Og det er virkelig godt gået, når det ikke ligefrem er noget, du har lært af dine forældre.

Det er rigtig godt at sige tingene højt. Også selvom du indtil videre ikke har fået noget konkret ud af det. Men det kan stadig ændre sig!

Selvom der ikke er sket nogen reelle forandringer endnu, så er jeg sikker på, at begge dine forældre tænker over dét, du har sagt.
Og jeg synes faktisk også, at du skal sige det igen. Fortæl dem, hvordan du har det. Fortæl dem, at du ikke ønsker at virke utaknemmelig, som din fars kone/kæreste siger, og fortæl, at du føler det er uretfærdigt at blive beskyldt for at have det sådan, når det ikke er rigtigt.

Jeg synes også, at du skal betro dig til en god ven, for selvom vedkommende ikke står i samme situation, så kan venner godt være en rigtig god støtte alligevel. Det er rigtig vigtigt at få talt om sine sorger og bekymringer. Det letter hjertet for tunge sten. Delt sorg er halv sorg. Når man deler med andre, er man ikke alene om at bære stenene. Der er nogen, der hjælper, og som ved, hvad man går igennem.

Det kan virke opmuntrende og meget lettende at have nogen at tale med.
Ville du ikke selv synes, at dine venner skulle tale med nogen om tingene, hvis de var kede af noget? Ville du ikke gerne lytte? Det tænker jeg.

Det kan godt være, at din far og hans kone ikke har så meget overskud oveni hendes sygdom, men jeg synes, at du skal holde din far op på, at han har lovet at tale med hende om de ting, du har betroet ham.
Spørg ham fx, om han har talt med hende, som han har lovet! Det bliver nemmere at bevare et godt forhold, hvis man indimellem har de snakke om, hvordan tingene går.

Selvom det er dine forældres eller de voksnes ansvar at sikre, at tingene glider på en god måde, så vil det være rigtig godt for dig selv og også for resten af familien, at du giver udtryk for, hvad der bekymrer dig, og hvad, du godt kunne tænke dig, var anderledes.

Du ønsker virkelig en forandring, kan jeg høre. Og den synes jeg, at du skal gå målrettet efter, også selvom det ikke er dit ansvar. Du beskriver på fineste vis, at det du egentlig ønsker er “mod til at deltage i mit familieliv”. Jeg synes det er et ærligt, stærkt og realistisk ønske. Men det kræver at du fortsætter det hårde arbejde, der handler om igen og igen at fortælle dine forældre, hvad der ikke fungerer. Hvad der går dig på.

Du kan også altid vise dem dit brev og mit svar. Det kan være en god måde, at åbne en samtale på.
Og så fortæl dem om dit ønske. At du ønsker et familieliv, hvor I kan tale sammen, tåle hinanden og ikke som nu – hvor du føler du klemt inde på dit værelse i begge hjem.

Skulle du have ekstra brug for at tale med nogen igen, så kan du altid ringe til BørneTelefonen på 116 111. Det er gratis, og du er anonym. Du kan også benytte dig af vores chat eller sms-rådgivning. Vi er altid klar til at hjælpe dig videre.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

 

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat