Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Falske rygter

Kære BørneTelefonen.

Jeg er en dreng på 16 år som er vokset op i en meget normal familie. Mine forældre er skilt og begge mine forældre har fået nye kærester. Min papmor har en datter som har haft det rigtig svært og har haft mange problemer. Hun har skæntes meget med min papmor og det gør de stadig.

Hun har prøvet mange gange at sprede flaske rygter om min far og sige at han kalder hende forskellige ting og ovenikøbet har hun sagt at han har slået hende. Da det ikke virkede er hun nu begyndt at finde på en masse ting omkring mig og min omgangskreds.

Hun prøver at få mig til at se dårlig ud og prøver at få mine forældre til at “hade” mig i stedet for hende. Hun finder på en masse ting omkring mig og mine forældre tror på det. Det er ikke så slemme ting men det er mere måden hun gør det på der går mig på.

Hun finder på en masse rygter om mig og mine venner, som fek.s at vi ryger dagligt hash og en masse andre ting. Mine forældre har taget en pisprøve og den var negativ men de tror stadig på hende.. Har i nogle ideer til hvad jeg kan gøre? Jeg har snakket med mine forældre om det og min far tror på det men min papmor er stadig efter mig hele tiden. :/

Mvh. En forvirret dreng.

Dreng, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 16 år

Jeg kan godt forstå, at det er rigtig ubehageligt for dig, at din papmors datter spreder falske rygter omkring dig.

Når jeg læser dit brev, tænker jeg, at du lyder som en rigtig forstående og omsorgsfuld dreng, der godt kan sætte dig i hendes sted, og har forståelse for, at hun har det svært. Det er vigtigt at huske på, at mennesker der forsøger at gøre os ondt, ofte selv har det dårligt. De fleste gange handler den skade, de forsøger at forvolde os, ikke engang om os, men om dem selv. Din papmors datter forsøger måske at ’vinde’ din papmors og fars kærlighed ved at sætte dig i et dårligt lys, i håb om, at hun selv kan komme til at stå i et bedre lys. Måske føler hun sig ikke elsket af dem, og ved ikke, hvad hun ellers skal gøre? Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at det går dig på, at hun gør det, og det skal også stoppes. Du skal jo ikke gå og forsvare dig selv overfor dine forældre hele tiden, og ’aflive’ rygter, som ikke passer.

Jeg tænker, at det bedste du kan gøre er, at snakke med din far om det på tomandshånd. Jeg synes det er vigtigt, at I får snakket om, hvordan de rygter hun spreder, påvirker dig, og at det går dig på, at din papmor ikke tror på dig. Din far har måske nogle idéer til, hvad I kan gøre. Måske kan han tage en snak med din papmor om de falske rygter, så hun ikke har mistillid til dig? Han kan måske også snakke med hende om, hvordan de får hjulpet hendes datter med de problemer, hun har. Måske har hun brug for at tale med en psykolog eller terapeut om det? I den situation du er i, tror jeg det er vigtigt, at du har en stærk fortrolighed med din far, så I aldrig tvivler på, hvor I har hinanden, og så I ved, at I er ærlige overfor hinanden – også så din far kan spørge dig om et rygte er sandt eller falsk. Hvis I er det, tror jeg, din far vil kunne hjælpe med at få din papmor til at tro på, at rygterne om dig er falske. Det kan også være, at I alle fire kan sætte jer ned og snakke om de falske rygter hun spreder. Du kan måske fortælle, at det er rigtig ubehageligt for dig, og så kan I måske få en snak om, hvordan I kan få det rart sammen i jeres familie, så der er plads til alle. Hvis det er svært at få det til at lykkes, er det måske en familierådgiver der er brug for - i alle kommuner skal der være mulighed for gratis rådgivning til familier. Måske kan du snakke med din far om det, og finde ud af, om det vil være en ide for jeres familie.  

I kunne også aftale, at lave noget hyggeligt alle fire en dag. Nogen gange, kan man få et bedre forhold i en familie, hvis man deler nogle gode oplevelser, og laver noget rart sammen. I kunne måske tage på en tur, eller finde på noget derhjemme, som I alle sammen kan være med til – spille et sjovt spil eller bage boller. På den måde kan der komme fokus på noget andet end de falske rygter, og dig og din papmors datter, kan måske lære nogle andre sider af hinanden at kende, og finde noget, I kan være fælles om. Hvis I har det, vil hun måske stoppe med at sprede falske rygter om dig, og måske begynde at se dig som en ’medspiller’, som det er rart at være sammen med, i stedet for en modspiller, som hun skal konkurrere mod om jeres forældres kærlighed. Hvordan synes du, det lyder?

Jeg håber, du får snakket med din far om det og får vendt nogle af de ting jeg har forslået - eller måske kommer du og din far på andre ting, som kan hjælpe jer?

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen
 

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat