Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er jeg en dårlig datter?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Mine tanker efter at have læst dit brev, er, at du hverken er deprimeret eller en dårlig datter. Du lyder tværtimod som en meget omsorgsfuld og empatisk datter. For du tænker meget på, hvordan din mor har det. Og du vil helst ikke gøre dine forældre kede af det eller bekymrede.

Du lyder også som en helt almindelig teenager – hvor følelserne nogle gange kan være meget stærke. Det er helt normalt i din alder engang imellem at blive ked af det – også uden at vide hvorfor. Og det er også helt normalt at skændes med sine forældre. Det gør alle teenagere vist! 

Samtidig tænker jeg dog, at noget af din tristhed måske også skyldes, at du er bekymret for din mor? Mon I har snakket sammen i familien om, hvad det vil sige, at din mor har fået stress? Du skriver, at dine forældre ikke er skilt. Derfor har din mor din far at søge hjælp hos! Det betyder, at du skal være den teenager og den datter, du er. Du skal ikke tage hjælperrollen på dig og være den voksne over for din mor. Giver det mening?

Jeg tænker nemlig, at det er vigtigt, at du ikke går rundt og tænker, at du skal passe på hende. Og på den måde måske kommer til at være alt for opmærksom på, om du tager nok hensyn. At din mor har stress og lettere bliver påvirket end før, betyder nemlig ikke, at du skal skjule dine følelser. Og det kan jeg godt blive bekymret for, om du gør, når du skriver, at du nogen gange slår dig selv. 

Du spørger, hvad du kan gøre for, at det ikke sker igen. Og jeg tænker, at du spørger, hvordan du skal undgå at komme til at gøre din mor ked af det igen? Til det vil jeg sige, at det er helt umuligt ikke at komme til at gå skævt af hinanden i en familie. Vi kommer til at gøre hinanden ked af det engang imellem. Og særligt i teenageårene kommer man tit til at skændes med sine forældre – eller vrisse af dem eller afvise dem eller blive frustreret på dem. Det er en del af den frigørelsesproces, man gennemgår som ung. Det kan være hårdt for både barn og forældre. Men det er en vigtig proces. 

Mit råd til dig er derfor, at du får talt med dine forældre om dine tanker om at være en dårlig datter. Du kan også fortælle dem, hvordan det føles at være en teenagepige på 14 år i jeres familie lige nu. Dine forældre kan måske godt huske, hvor hårdt det var, at være teenager. 

Det er også vigtigt, at du får fortalt, at du nogen gange slår dig selv – så du kan finde en anden måde, at håndtere dine følelser på. På hjemmesiden http://www.lmsos.dk/ kan du og dine forældre måske sammen læse om den hjælp, man kan få. Hvis det er svært at tale med dine forældre om det, kan du overveje at tale med din lærer? Eller sundhedsplejersken på skolen. Du er også altid velkommen til at ringe til en børnerådgiver på telefonnummer 116111. 

Kærlig hilsen Børnetelefonen

 

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat