Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er bange for at miste min bedste veninde

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige,

Det gør mig ondt at læse din lillesøster er syg af kræft, helt forståeligt det påvirker dig og din familie. I dit brev, har du beskrevet forholdet til din veninde, som det, du særligt ønsker rådgivning omkring, er det mon korrekt? Jeg vil forsøge at have fokus på dette, men kan ikke undgå også at komme omkring dig og din families situation.

De ting der sker i dit liv kræver hjælp fra en voksen, så hvis du har svært ved at snakke med dine forældre om hvordan du har det, synes jeg du skal fortælle det til en anden voksen du har tillid til – fx en lærer. Det er også en mulighed at kigge lidt nærmere på hjemmesiden www.bornungesorg.dk, her kan du både læse om andre unge, der har en søskende der er syg, men også få råd og vejledning via deres telefonrådgivning. 

Måske du kunne kigge på hjemmesiden sammen med din bedste veninde eller sammen med dine forældre. Når der er sygdom i familien, kan man let komme til at føle sig ensom. Selvom man har fx en god veninde, kan man, som du har oplevet få følelsen af at de ikke forstår hvordan du har det? Det kan også være svært at se, at din veninde fortsætter hendes ungdomsliv, mens du kun kan være i det noget af tiden. Kan du mon nikke genkendende til dette? 

Du skal vide at de tanker og følelser du går med er normale. Det er ok at acceptere, at du ikke kan overkomme det samme som tidligere. Både du og din familie er under pres, men sørg for at der bliver tid til rare ting ting ind imellem og undgå at bebrejde dig selv, at du ikke magter det hele. Måske kan det være en ide at deltage i en gruppe for unge, der har en søskende der er syg? De forstår hvad du taler om, også uden at du behøver forklare dig så meget. Du vil kunne læse mere om sådanne grupper på bl.a. Børn, unge & sorgs hjemmeside.

I forhold til din veninde, må I være meget tætte veninder ud fra det du beskriver, og det må være en rar følelse der fylder dig når du tænker på al det I har sammen. I kan betro jer til hinanden og fortælle jeres inderste følelser. Du har fx fortalt hende om selvskaden. Lige så dejligt det er at føle sig så tæt knyttet til en veninde, lige så ondt kan det også gøre hvis det ikke går så godt i venskabet. Det må derfor gøre ondt i dig i øjeblikket hvor du har en fornemmelse af at hun trækker sig lidt væk fra dig?

Med de ting der er sket i dit liv er det forståeligt, du har haft meget brug for hende. Selvom der måske ikke sker lige så voldsomme ting i din venindes liv så har hun dog stadig brug for en til at dele sine frustrationer med, men måske hun ikke føler hun kan det? Måske er det derfor at hun har følt at du glemte at spørge til hende? Forståeligt du ikke har samme overskud, men også vigtigt at give plads til hun kan dele hendes tanker med dig og andre. 

Jeg tænker derfor at det måske er nødvendigt at give din veninde lidt luft ved ikke at skrive til hende hver dag og i stedet begynde at snakke lidt med nogle andre fra din klasse og dine forældre. Prøve at give plads til nye venskaber. Jeg ved godt at det ikke vil være nemt, men jeg anbefaler dig det af bedste hjerte. Lad hende være den der af og til tager kontakten og prøv at give hende plads når det er. Vis hende måske også dit brev til os og mit svar, måske det kan være et godt udgangspunkt for en dybere snak?

Du er altid velkommen til at kontakte os igen hvis du har brug for det. Jeg ønsker dig al det bedste med på vejen.

Kærlig hilsen,

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Måske har du en ven, som går igennem en svær periode?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat