Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

endt i midten i mine forældres skilmisse

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13 årige pige.

Tak for dit meget ærlige og flotte brev. Det lyder som om, at det er rigtigt svært at være dig, med forældre der ikke kan enes og en far der fortæller sådan nogle ting om din mor.

Desværre er der mange børn, der havner i en slags krig mellem forældrene i en skilsmisse. Det er ikke i orden, for det er jo aldrig børnene, der har valgt, at de voksne skal skilles. Men det er ofte børnene, der mærker konsekvenserne i hverdagen - f.eks. ved at bo mellem to hjem. Det er de voksnes ansvar, at få det til at fungere på en ordentlig måde, så det ikke går ud over børnene.

Jeg synes, at det lyder som om, at dine forældres skilsmisse og konflikt påvirker dig meget. Det er meget almindeligt og forståeligt. Du går nemlig med en slags "voksen-viden" om dine forældres forhold til hinanden, som kan føles meget voldsomt, når man er deres barn. Og der er ikke noget at sige til, at har taget hårdt på dig, som du skriver.

Jeg er dog glad for at det går fremad, og at du allerede synes at det har hjulpet at skrive herind. Det er nemlig vigtigt at få fortalt om de ting, man er ked af. Så er man ikke så alene om det, for det skal man ikke være. Bare det at få det skrevet ned eller sagt højt kan lette lidt. Og du er god til at formulere dig og beskrive det hele. 

Jeg ved, at du skriver, at du ikke stoler på nogle voksne, fordi du er bange for, at de vil fortælle ting videre til dine forældre. Det kan jeg godt forstå. Og den form for frygt, kan jo nemt være der, når du føler, at de hurtigt bliver uvenner eller kede af det. Men forældrene glemmer nogle gange, hvor meget børnene kan mærke. 

Jeg tror, at det vil være godt for dig, at få snakket med en voksen om tingene. Jeg tænker på, om dine forældre mon ved, hvordan det er for dig, når de ikke opfører sig ordentligt over for hinanden? Måske kan du forklare dem det, så de kan få øje på, hvor meget det egentlig påvirker dig, at det er sådan, som det er.

Det kan være, at du kan starte med at tale med din mor, om nogle af de ting du skriver her?

Jeg tænker i hvert fald, at det er vigtigt, at få noget hjælp til at fortælle, at det ikke er, som det skal være lige nu. Du har sådan nogle gode grunde og beskrivelser, når du fortæller om, at du gerne vil bo mere hos din mor. Det kan være forvirrende at skulle bo 7 dage et sted og 7 dage et andet sted. Og det er jo ikke fordi, at du ikke elsker din far. Det ved de voksne godt. Og jeg kan høre, at din far også vil dig det bedste. 

Du skriver, at du gerne vil have jeres samværsordning ændret, så du er 10 dage hos din mor og 4 dage hos din far. Du beskriver så fint, at man netop i perioder, kan have brug for lidt mere kontakt med den ene forælder, fordi man kan have brug for netop deres støtte. Du fortæller også, at du er bekymret for konfirmationen. 

Når man er fyldt 10 år, så har man noget der hedder initiativret. Det vil sige, at et barn kan bede statsforvaltningen om, at holde et møde med de voksne om samværet. Som du måske ved, er Statsforvaltningen dem, der er med til at bestemme samværet. De kan hjælpe de voksne til at tale om det, på en god måde. Man kan sige, at de hjælper med, at huske de voksne på, hvad der er bedst for barnet. 

Det er netop i situationer som din, hvor man gerne vil prøve at bo lidt mere hos f.eks. mor, men er bange for at gøre de voksne kede af det, at initiativrettet kan hjælpe. Man ringer eller skriver et brev til Statsforvaltningen og fortæller, hvad man håber på bliver ændret. Det kan du læse mere om, hvordan man gør, i det linket her: https://www.bornetelefonen.dk/skilsmisse-initiativret-b%C3%B8rn

Du kan også fortælle, at du er bekymret for f.eks. konfirmationen.

Det kan være en god idé at have en voksen til at hjælpe med at indkalde til sådan et møde, så man har noget støtte. Måske du kan komme i tanke om en, der kunne være god at få hjælp af?

På BørneTelefonen har vi også det, der hedder en bisidder. Det er en voksen, der kan gå med til møder i statsforvaltingen og hjælpe en med at få fortalt, hvordan man har det. En bisidder er altså en slags støtte  - en der kan hjælpe dig med at få sagt det, du synes, er vigtigt. Bisidderen taler også med dig efter møderne og hjælper dig med at forstå de ting, der bliver talt om. Du kan se en film om bisidderne her: https://www.bornetelefonen.dk/bisidder-b%C3%B8rnetelefonen 

Du er en sej, klog og stærk pige. Det kan jeg høre på dit brev. Jeg håber, at du vil samle mere af dit mod til, at fortælle videre om hvordan du har det. Det er nemlig så vigtigt, så du kan få det bedre og smide nogle af bekymringerne.

Kærlig hilsen BørneTelefonen.

 

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat