Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Cigaretter og e-cigaretter

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 15 år.

Det lyder som om, du ved alt om, at cigaretter ikke er sunde. hverken almindlige eller e-cigaretter. Det lyder dog som om, du har besluttet dig for, at du gerne vil ryge – på trods af de sundhedsskadelige følger. Men har du tænk over hvorfor, du vil ryge? 

Når jeg spørger, så er det fordi, vi i Brevkassen får mange breve fra unge, som gerne vil holde op med at ryge. De fortryder, at de er startet, men har nu svært ved at stoppe. Mange er startet, fordi de gerne ville vise sig og være seje. Der er også mange, som fortæller om gruppepres. Måske kan du genkende noget af det? Og så er det værd at tænke over, om det så egentlig er dig, der gerne vil ryge – eller andre, der på en måde får dig til det? 

Det er forståeligt, at du gerne vil prøve at skjule for din mor at du ryger, fordi du formentlig er nervøs for, hvordan hun reagerer. Jeg tror desværre ikke det er noget, man kan skjule. Jeg tror, det bedste er at være ærlig. Derfor, hvis du beslutter dig for at ryge, synes jeg, at du er nødt til at være ærlig omkring det, så du ikke skal gå og have dårlig samvittighed over at lyve.

Hvis du har svært ved at vide, hvad du konkret skal sige, kan du måske starte med at spørge dine mor om hendes forhold til rygning. Har hun selv prøvet at ryge? Hvorfor/hvorfor ikke? Samtidig kan du også fortælle hende, at det er vigtigt for dig, at være ærlig overfor hende. Og at du derfor ikke vil skjule for hende, at du ryger.

Endelig kan du også forestille dig, at du havde en søn på 15 år, som kom og fortalte dig, at han var begyndt at ryge. Hvordan ville du reagere? Ville du blive glad? Ville du blive sur? Hvad ville du sige til ham? Hvad ville du ønske for ham? Måske det kan hjælpe dig til, hvordan du skal tale med din mor.

Kærlig hilsen fra BørneTelefonen.

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat