Brev

Brugt penge uden mine forældre ved det

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 13 år

Mange tak for dit brev. Jeg synes, at det er rigtig sejt af dig, at fortælle os om noget, som du ikke er særlig stolt over at have gjort. Det kræver mod at indrømme, at man har gjort noget, som man bagefter har dårlig samvittighed over. Men jeg tror, at det er rigtig godt at få fortalt det til nogen, sådan som du gør, så man ikke går rundt og har det dårligt med sig selv helt alene.

Det lyder som om, at ærlighed er vigtigt for dig, og det er jeg helt enig med dig i. Derfor synes jeg også, at du skal få fortalt dine forældre, at du har købt spillene. Før eller siden vil de alligevel nok kunne se det på en regning, og så er det helt sikkert bedre, at de har hørt det fra dig selv først. Tænker du også det…?

Hvis det er svært at få det sagt, kan du eventuelt vise dem det brev, som du har skrevet til os, eller du kan skrive et nyt brev til dem. Du kan også vælge at starte med at fortælle det til den ene af dem, hvis det er lettere.

Du kan begynde med at sige eller skrive, at du har gjort noget, som du har virkelig dårlig samvittighed over, men at du gerne vil fortælle det nu og have deres hjælp.Måske vil dine forældre gerne have en undskyldning og en aftale om, at det ikke sker igen. Det kan også være, at I kan lave en aftale om, at du måske selv kan betale nogle af spillene med dine egne penge, enten nu eller på et senere tidspunkt. Det tænker jeg, at I kan finde ud af sammen.

Selv om det ikke er rart at skulle fortælle dem det, og selv om dine forældre til en start måske bliver sure eller skuffede, tror jeg, at de vil være enige med mig i, at det er bedst, at du fortæller dem det. Du kender dem jo bedst, og ved hvordan I har det sammen. Hvis modet svigter, kan det måske være en af dine bedsteforældre, der kan hjælpe med at sige det til dine forældre?

Når man får dårlig samvittighed, er det tit et fingerpeg om, at man fortryder det man er kommet til at gøre. Derfor er det også godt, at du gerne vil stoppe og tale med dine forældre, så du ikke kommer til at gøre det igen. Selv om det er vildt ubehageligt at have dårlig samvittighed, er det altså også en følelse, som man kan vælge at ville lære noget af. Alle mennesker har prøvet at have dårlig samvittighed. Det er bare ikke alle, der tør stå ved det, fordi det også kræver, at man indrømmer over for sig selv (og andre), at man har gjort noget, der måske ikke var så smart. Dine forældre har altså helt sikkert også prøvet at have dårlig samvittighed. Måske kom de også til at gøre nogle ting, da de var i din alder, som de bagefter fortrød – og måske vil det være rart for dig at få en snak med dem om det?

Andre børn og unge fortæller ligesom dig, at det er nemt at blive fristet til at købe spil og lignende, når man er online, fordi man ofte får det tilbudt mere eller mindre direkte. Det kan kræve rigtig meget at sige nej til at købe et spil, når man først er blevet fanget af lysten til at spille, og når det er så nemt lige at klikke ja til endnu et køb. Med lidt hjælp fra dine forældre kan I forhåbentlig finde ud af, hvordan det bliver nemmere for dig at lade være med at købe flere spil, uden at dine forældre ved det. Du fortæller også, at der var en lang periode, hvor du ikke købte spil, hvilket jeg synes er rigtig flot af dig. Måske kan du komme i tanke om, hvad det var der gjorde, at du ikke købte spil i den periode, og så prøve at gøre brug af samme råd nu.  

Held og lykke med snakken med dine forældre, og husk at du altid er velkommen til at ringe eller chatte med os.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen 

Hvordan er dit digitale fællesskab?

Når man skriver sammen online, kan tonen hurtigt blive grovere, og vi kan nemt misforstå hinanden. Det kan være fordi, vi ikke kan se andres reaktioner, og derfor ikke opdager, at de måske er blevet kede af det.

Er du blevet mobbet, holdt udenfor eller talt grimt til på nettet, er det ikke okay. Og der er heldigvis en masse voksne, som skal hjælpe dig med at få det stoppet, så du kan få det bedre.

Klik dig videre her og få gode råd til dit digitale liv og fællesskab!

Trin for trin hjælp
Har du været udsat for ulovlig billeddeling? Få hjælp her, hvis nogen har delt et billede eller en video af dig.

Er dine private billeder blevet delt?

billeddeling

Er dine private billeder blevet delt? Eller har du selv delt billeder eller videoer?

Uanset om du selv har delt, har modtaget noget eller selv er blevet krænket, er det det vigtigt, at du reagerer.

Læs mere her og få hjælp til, hvad du kan gøre hvis du er stødt på det eller selv har været udsat for billeddeling. Du kan også få gode råd, læse andre børns breve, quizze eller se film om billeddeling.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat