Brev

Min far er dum

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

 

Kære pige på 12.

Mange tak for dit brev. Jeg kan godt forstå, at du synes det ikke er fair.

Når jeg læser dit brev, så lyder det til, at din far har svært ved at styre hans temperament. Når han bliver så sur, er det vigtigt, at du husker, at det ikke er din skyld. Det er derimod ham, der ikke helt har lært, hvordan han styrer hans følelser.

Jeg fornemmer, at din fars reaktioner er over grænsen for, hvad du tænker er okay. At tage hårdt fat i din arm, kaste en agurk på dit ben og råbe af dig, synes jeg bestemt heller ikke lyder som noget, der er okay.

Jeg tænker, at det kunne være godt for dig at få snakke med en anden voksen om det – både for at du selv kan få sagt det højt, men den voksne kan også være en hjælp til at få sagt til din far, hvad du tænker og føler, når han bliver så vred. Det synes jeg, at han skal vide, så han kan tænker over, at han ikke skal reagerer så voldsomt en anden gang.

Hvem den voksne skal være, kan du tænke lidt over. Eller måske har du allerede en god voksen i tankerne? Det kunne være din mor eller en god lærer. Hvis din far og mor ikke taler så godt sammen, kunne det også være en af dine bedsteforældre. Du kan fx vise dem dit brev og mit svar – det kan nemlig være en hjælp at have noget at snakke ud fra.

Hverken du eller andre børn skal stå i sådan en situation. Derfor er det vigtigt at få sagt fra og få sagt det højt; så I kan få god hjælp til at få det godt sammen, du og din far.

Mon du og din far ellers har det godt sammen? Nogle gange kan det hjælpe at få en god snak en dag, hvor man ikke er uvenner. Hvis I normalt taler godt sammen, så kunne du spørge ham, om han ikke vil lade være med at blive så sur om aftenen. Han ved sikkert godt, hvor hyggeligt det er at sidde i sofaen og slappe af om aftenen. Og hvor svært det kan være at komme i seng. Nogle gange skal man lige have lidt tid til at komme op af den varme, dejlig sofa. I kunne derfor aftale et tidspunkt, hvor du skal børste tænder. Så det ikke bare lige pludselig er noget, han siger, du skal.

Jeg kan forestille mig ,at det ikke er rart at gå i seng, når man lige har fået skældud. Måske skal du sige til ham, at du gerne vil have, at I er gode venner, når du går i seng om aftenen. Så gør han sig måske mere umage.

Jeg håber, du kan bruge mine råd og tanker til noget. Det er virkelig godt gået, at du har skrevet et brev herind til os. Du kan nemlig få det bedre med din far– og du har ret til at få hjælp af en voksen, som lytter og forstår. Derfor er næste skridt på vejen at snakke med en voksen tæt på dig eller med os på BørneTelefonen telefon nummer 116 111.

De allerkærligste hilsner

BørneTelefonen

 

 

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat