Brev

Børnepenge

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Hvor er det godt, at du skriver til os. Jeg kan se, at du står lidt i mellem dine forældre, som er uenige om, hvordan din mor skal bruge de børnepenge, som din far betaler. Økonomi er ofte en svær ting at få talt om på en ordentligt måde. Det kan skabe store skænderier. Jeg vil gerne dele et par ideer og forslag med dig til, hvad du kan gøre.

Du skriver, at din fars familie betaler alting for dig også selvom din far betaler din mor børnepenge. Du fortæller også, at din mor ikke synes, at din far skal blande sig i, hvad pengene går til, når hun sørger for at give dig tag over hovedet. Der er nogle regler i loven om, hvornår den ene forældre skal betale børnepenge til den anden. Det er altså ikke noget din mor og far bare sådan bestemmer, men noget der er regler om.

Det er selvfølgelig rigtigt, at børnepengene skal bruges på dig, men hvis du bor hos din mor størstedelen af tiden, så betaler hun husleje, strøm, vand, mad og så videre for dig også. Der kan altså være udgifter, som man ikke lige kan “se”, eller som man ikke tænker over, men som koster nogle penge. Det siger jeg ikke fordi at din far nødvendigvis tager fejl, men blot for at minde dig om, at der kan være nogle ting, som man ikke kan vide, at din mor også bruger penge på, for at du har det godt. Giver det mon mening for dig?

Det lyder for mig som om, at du er kommet i en ret kedelig position i mellem din mor og far. Økonomi mellem forældre skulle gerne være noget, som de voksne står for og taler med hinanden om. Det er ikke dit ansvar om din mor bruger pengene på det ene eller det andet. Hvis din far er utilfreds med den måde din mor bruger penge på, så må han tale med hende om det.

Derfor tænker jeg, at du skal tage en snak med din far (og måske også din faster og farmor) og sige til dem, at du ikke har lyst til at diskutere penge med dem. Du kan sige til din far, at du bruger meget tid og energi på at spekulere i det med pengene. At det må de selv snakke om. Du har ikke lyst til at blive uvenner med din mor over det med pengene. Er det mon en mulighed for dig?

Jeg vil også oplyse dig om det der hedder initiativret. Det betyder, at du kan bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre. Det kan fx være et møde om, hvor du skal bo. Eller hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos. Det kan også være noget helt andet, som du måske er ked af. fx det du beskriver omkring penge.

Din initiativret betyder ikke, at du selv kan bestemme. Det er dine forældre og Familieretshuset, der bliver enige om det. Men de skal lytte til dig. Og dine ønsker skal tages med i deres overvejelser.

Hvis du vil bruge din initiativret, kan du ringe til Børnenes Skilsmissetelefon på telefonnummer 20600550. Du kan også skrive et brev til Familieretshuset. Print brevet her.

Det kan også være, at du kan bede en voksen, som du kender, om at hjælpe dig med at skrive brevet til Familieretshuset. Måske en lærer på din skole, en pædagog på din klub eller en anden voksen.

Du er også altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116111, så vil vi rigtig gerne snakke det igennem med dig.

Du har været rigtig god til at beskrive din situation for os, så jeg tænker, at det er den styrke du skal bruge til at snakke med dine forældre om det igen. Jeg håber, at du kan bruge mine råd. Ellers er du velkommen til at skrive til os igen eller ringe til os på 116111.

De bedste hilsner

BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat