Brev

Børneorm

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Det er rigtig godt, at du skriver herind, for det er da virkelig et irriterende problem, du går rundt med.

Børneorm er meget almindeligt og meget generende. Rigtig mange mennesker får børneorm, mest børn men også voksne. Nogen er mere udsatte end andre og får nemt børneorm, mens andre aldrig oplever det.

At få børneorm er ofte et tabu. De færreste mennesker har lyst til at snakke med andre om, at det kribler og krabler i endetarmen. Det føles ligesom lidt for privat.

Når man har fået børneorm, sker der ofte det, at man kommer til at smitte sig selv om og om igen. Det sker ved, at ormen, der bor i tarmen, kraver ud og lægger æg omkring numsehullet om natten. Det klør. Og det er helt almindeligt, at man får kløet sig i numsen, mens man sover. Så får ormeæggene op under neglene og får måske kløet sig i næsen eller spredt æggene til sengetøjet. Og derfra er det nemt, at få "spist" æggene, som så igen udklækkes i tarmen. Man kan også få smitten igennem håndklæder, hvis der er kommet æg på håndklædet.

For at få behandling, er du nødt til at snakke med nogen om det. Og hele familien skal i behandling, fordi det er så smitsomt. Derfor vil din far skulle have det at vide før eller siden.

Jeg kan godt forstå, at du synes det er rigtig svært at få talt med din far om det! Måske kan det være en idé at snakke med sundhedsplejersken på skolen om det først? Hun vil kunne hjælpe dig med at få fortalt det til din far, så I kan komme i behandling alle sammen. Du kan spørge på kontoret, hvordan du kan få fat på hende, hvis hun ikke er fast på skolen.

Mens I er i gang med behandlingen, som består af piller, så er det meget vigtigt, at alle i familien er meget grundige med at få vasket fingre efter toiletbesøg. Og at man skifter sengetøj og håndklæder ofte. På den måde får man undgået at smitte sig selv igen og igen. 

Jeg håber meget, at du får fundet modet til at få snakket med sundhedsplejersken om det, så I kan få behandlet de generende børneorm. Alternativt kan du også vælge at give din far mit svar – så ved han, hvad han skal gøre, og I behøver ikke snakke om det.

Du er også altid meget velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116111, hvis du har brug for at snakke!

De allerbedste hilsner,

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat