Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Autistisk storebror er bare ALT for meget.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Når man har søskende, er det ret almindeligt, at man kan blive træt af dem. Nogle gange meget træt. Derfor er det godt, at du deler dine tanker med andre, så du ikke går alene med din “dårlige” samvittighed. Det kan nemlig gøre én rigtig ked af det og også mere irritabel.

At have autisme kan vise sig på mange forskellige måder, og ofte ved vi mennesker ikke nok om diagnosen. Derfor kan det være vores fordomme og mangel på viden, der fylder. Jeg tænker derfor på, at det måske kunne være rart for dig, hvis du lærte lidt mere om diagnosen – og dermed også din bror. Han kan, ligesom alle andre, sagtens udvikle sig og blive bedre til at tackle autisme, men det er noget, der kræver hjælp og tålmodighed fra omgivelserne. Ofte reagerer folk med autisme på brud med rutiner eller ting man ikke lige forstår, fordi det pludselige nye anderledes skaber utryghed. At du indimellem bliver sur er kun naturligt. Det må man altså gerne.

Det er helt ok at sige fra. Jeg tror dog ikke, det ændrer noget, hvis du råber af ham. I stedet kan du måske “gå på jagt” sammen med ham og dine forældre og finde ud af, hvordan I bedst hjælper ham og de reaktioner og udbrud han kommer med. Måske der også er nogle professionelle voksne, der kan hjælpe jer? Hvis du taler med dine forældre om det, kan I måske undersøge, om jeres læge kan hjælpe jer med at blive lidt klogere? Kunne det være en mulighed?

En anden mulighed er også, at du stille og roligt prøver at undersøge, hvad dine omgivelser egentlig tænker om din bror. Ikke fordi det betyder alt, men jeg tror, at du vil opleve, at de på ingen måde tænker noget grimt om ham eller for den sags skyld dig. En diagnose er jo ikke noget, man selv har valgt. Derfor kan det være en god ide at tale åbent om den, så eventuelle fordomme kan forsvinde. Ofte er vi mennesker al for dårlige til at tale om det, vi tror, andre synes er mærkeligt – og det er jo kun “mærkeligt”, når vi ikke taler om det.

Diagnoser er noget, man skal leve med og lære at få det bedste ud af. På den måde skal du lære, at din storebror måske er god til nogle ting, som du ikke er, og du omvendt er god til noget, han måske har sværere ved. Det er jo en af de fantastiske ting ved os mennesker: At vi har hver vores styrker og svagheder. Måske du kan øve dig på at tænke sådan, selvom jeg godt ved, at det kan være svært.

Hvis du er nysgerrig, så har Psykiatrifonden også en rådgivning, der måske kan hjælpe dig. Du kan se mere ved at trykke her.  Det kunne også være foreninger og videnscentre om autisme, som kunne være et sted at få mere viden.

Du må selvfølgelig også gerne kontakte os igen på 116111, hvis du har brug for det.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat