Brev

Ateist i en muslimsk familie.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 14 år

Det er stærkt, du har gjort dig tanker om, hvad du står for. Og ikke mindst har mod på at skrive herind. Jeg vil gerne hjælpe dig, så godt jeg kan.

Jeg forstår godt, du synes, det er svært. De fleste børn er ikke interesserede i at såre deres forældre. Derfor kan det være så svært at skulle sige noget, man ved, de ikke vil kunne acceptere, eller vil gøre dem kede af det.

Først og fremmest får jeg lyst til at fortælle dig to ting.

1) du lever i et demokratisk land, hvor der er religionsfrihed. Det betyder, du selv bestemmer, hvad du tror på. Det er din rettighed.

2) det er dine forældre, der har ansvaret for dig, indtil du er 18 år. Det betyder, at dine forældre, indtil du er 18 år, har ret til at bestemme, hvordan de vil opdrage dig – f.eks. hvilke ting, I skal deltage i. Det kan altså godt være, at de stadig vil have, at du skal deltage i ramadanen.

Når det er sagt, lyder det som om, du synes, der er mange problemer forbundet med det, at dine forældre ikke ved, du er ateist. Når du skriver, at du ikke kommer til at træne, fordi der er ramadan, lyder det som om, du føler dig begrænset af din families religion. Det taler for, at du skal fortælle dine forældre om det.

Jeg kender jo ikke til din familie og har derfor ingen mulighed for at forudsige, hvordan de vil reagere, hvis du vælger at sige det til dem. Men det vil måske være en god idé at forberede grundigt hvor, hvornår og hvordan du vil sige det.

Det kan være en god ide, at vælge et sted og et tidspunkt, hvor I alle har god tid og er nogenlunde i ro. Det kan for eksempel være i weekenden eller en aften, efter skole og arbejde er overstået.

Det kan måske hjælpe dig at prøve at forudse, hvilke spørgsmål eller bekymrede tanker, der måske vil komme. Så har du et godt svar parat, som måske kan gøre dem lidt trygge.

Måske kunne det også være rart for dig at snakke om dine tanker med nogen, der har god erfaring med netop det dilemma, du har omkring religion. Der findes en gratis og anonym rådgivning, der hedder Red Center, og de er rigtig gode at snakke med. Du kan komme ind på deres hjemmeside via det her link: Red Center (Etnisk ung).

Jeg håber, mit svar har sat lidt tanker i gang, som kan hjælpe dig til at få en god snak med dine forældre. Ved at skrive herind har du vist stor styrke og mod. Det håber jeg du kan bruge videre.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat