Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

At være pårørende til en selvmordstruet stofmisbruger

Hej brevkasse.

Jeg er en pige på 16 år, med en storebror, som har et blandingsmisbrug af Xanax og Cannabis.

Selv har jeg tidligere været misbruger af cannabis og kokain, da jeg var 13-15år(kokain var dog kun i 2 måneder)

Min bror har haft depression i et års tid, og har længe været misbruger af hash. Han falder ind og ud af hans xanax misbrug, og har stor tilbøjelighed til andre dvs stoffer.

Min bror forventer en omsorgsfuld støtte, som jeg ikke har emotionelt overskud til.
Jeg har før i tiden(2017) været vidne til flere af min brors selvmordsforsøg. På det tidspunkt var jeg den eneste der var bevidst om situationen og min brors helbred. Jeg var meget splittet imellem, at have min brors tillid, og at række ud efter hjælp, da det var vigtigt for mig, at han havde nogle at stole på.(han ville ikke have at nogle skulle vide det dengang)

Jeg tog sidste år på efterskole, for at tage afstand fra situationen til bla at reflektere, og komme ud af de sociale miljøer jeg færedes i, men omstændighederne her hjemme er næsten identiske, det bare mig der har ændret mig.

Den dag idag, prioritere jeg mit eget velvære over min brors, da jeg har indset at man selv står til ansvar for ens livskvalitet.
Men han har svært ved at acceptere det.
Selv er det svært for mig, at vise omsorg, da jeg har en forsvars mekanisme der gør, at jeg fryser og bliver ufølsom, og intet kan mærke, når jeg ser ham have det dårligt.(det samme sker hvis min mor græder)

Det egentlig ikke fordi, at jeg har svært ved, at vise følelser eller prøver at undgå det. Jeg tror mere at det en slags instinkt i visse situationer, som jeg har tillært i sekundære socialisering, primært fra gaden, og tidligere kriminelle miljøer.

Min bror har haft mange maniske episoder her fortiden, og har en ambivalent adfærd. Han kan skrige og ligge sig ned på jorden, og vride sig i smerte over livet, til at bagefter komme ind på mit værelse smilede, og spørger om jeg vil have en kop kaffe. Før i tiden kunne jeg forholde mig til den slags opførelse, da jeg selv var misbruger og nemt kunne overfladisk ligge det fra mig. Derfor tror jeg, at min bror har svært ved at forstå, at jeg har brug for tid, til at forholde mig til situationen som lige har taget sted.

Det kan være hårdt, men muligt at holde fokus, på ens mål, og glæde, når hjemmet ikke byder på det. Jeg kan til tider mangle en trygheds zone, som ikke ligger i mig selv i midten af alt det her kaos. Mine forældre har også været turbulente i deres forhold, siden min brors depression brød ud, og jeg prøver alt hvad jeg kan, for ikke at venne mig til, at et liv burde der sådan her ud, for jeg vil ikke have, en fremtid med kaos og uorden.

Jeg synes mine forældre gør et godt stykke arbejde. De tager hensyn til min bror og jeg. Dog er der ikke meget følelse, hvilket jeg ikke kræver, da jeg har accepteret at det ikke er noget, som jeg kan hente fra mine forældre.

Mine forældre og jeg er meget individuelt fokuseret, hvor min bror går imod familiens traditioner. Derfor tror jeg, at han har svært ved at acceptere, at jeg ikke kan byde al min emotionelle støtte, da jeg førhen ingen vanskeligheder har haft.
Det er ikke min pligt, det er mine forældres (hvilket det gør fint)

men jeg kan ikke lade vær med, at føle mig som en dårlig søster, når jeg ingen gang kan spørger ham, om hvordan han har det. Det kræver så meget overskud, at stille et lille omsorgsfuldt spørgsmål, fordi jeg egentlig ikke har lyst til at høre sandheden, eller et overfladisk svar, men jeg må også indrømme at jeg ikke har meget, at give af her fortiden. Jeg kan godt lide at dele min optimisme, men ud fra min erfaring og faglige viden, har det kun negativ effekt for folk med depression, at være omkring glade mennesker.

Jeg prøver at vise hensyn til min bror i så store omgang som muligt. Det indgår fx, at lade vær med at spille violin, klaver og synge, når han ligger inde i sengen og piner.(Det har min mor bedt mig om)

men der føler jeg mig især splittet, fordi det er noget af det, som driver min glæde, som kan hjælpe mig, og distrahere mig fra den til tider grusomme virkelighed.
Jeg kan også lave lydløse hobbyer som fx at digte, skrive noveller, male, sy osv. men når alt presser på, er der intet bedre end at synge en salme, eller free style på klaveret.

Jeg ved godt, at jeg ikke stille et konkret spørgsmål, men sådan et har jeg heller ikke.
jeg tror mest af alt, at jeg havde et behov for at skrive mine følelser og tanker ned omkring situationen, og at dele den med nogle.
og mest af alt for anderkendelse, da mennesker kan føle at de mister forstanden uden den(hvilket jeh ligesol prøver at forbygge)

ydermere vil jeg gerne sige tak for svaret, som jeg fik ved det sidste brev, som jeg skrev angående en dårlig mave fornemmelse og håndtering af følelser. Svarer var yderst brugbart, og jeg har taget det til mig, og brugt de metoder der blev forslået.

Mvh. En 16 årige pige.

Pige, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år,

Tak fordi at vil dele dine følelser og tanker med BørneTelefonen. Det er helt okay at du ikke har et konkret spørgsmål. Som du selv skriver, så kan det være en lettelse bare at få sine følelser ud.

At være pårørende til en misbruger kan være utrolig hårdt og opslidende. Som pårørende vil man jo gerne hjælpe ens kære med at komme ud af misbruget. Som jeg kan læse i dit brev, gør det rigtig ondt på dig at se, at din bror ikke har det godt.

Fordi at der er så mange følelser på spil, er det naturlig at man bliver nødt til at passe på sig selv. Det er derfor ikke unormalt, at man har brug for at trække sig. Selvom det er normalt og forståeligt, at man som pårørende skal passe på sig selv, så føler mange føler skam og skyld over det. Er det mon nogle følelser, som du kan genkende? Hvis ja, mon du har delt dem med en voksen?

Jeg spørger fordi, at det lyder til at du længe har følt et stort ansvar for din bror, og måske stadigvæk føler det? Fra unges breve ved vi, at det kan være rigtig godt at få snakket om sine følelser, når man er pårørende til en misbruger. Som pårørende kan man gå og samle på mange følelser, som kan være sundt at få delt med en voksen.

Nogle kommuner tilbyder gratis psykologhjælp til unge mellem 15-25 år. Hvis du har lyst til at se, om din kommune tilbyder det, kan du trykke her.

Hvis du tænker, at du måske gerne vil tale med nogen, er der også “KABS”.  De har erfaring med at hjælpe misbrugere ud ad misbruget, men også de pårørende. De har et tilbud som hedder “Dit Rum”, som er for børn og unge op til 24 år, hvis søskende eller forælder er misbruger. I Dit Rum kan møde andre unge, som står i den samme situation som dig.

Selvom at du skriver, at du ikke har overskud til at hjælpe din bror, så lyder det i mine ører til at du stadigvæk gør meget for ham. Fx skriver du, at du ikke synger derhjemme, når han har det dårligt.

Jeg synes, at det er en stor skam, at du ikke kan synge derhjemme, når det giver dig meget glæde. At du ikke kan synge derhjemme, lyder til at være et stort tab for dig. Er det rigtig forstået?

Jeg tænker derfor på, om det ikke kunne være en ide at finde et andet sted, hvor du kan synge? Måske i et kirkekor, et kor på din skole, eller måske kan du gå til sang. Jeg tænker, at det kunne være dejligt for dig at lave noget, som kun er for din skyld – hvor det er okay, at du kun tænker på dig selv.

Jeg håber, at jeg har kunne hjælpe dig lidt. Du er selvfølgelig velkommen til at ringe til os, hvis du igen får brug for at dele dine tanker og følelser. Vi sidder klar på 116111. Vi vil også gerne hjælpe dig med at finde ud af, om der er gratis psykologrådgivning til unge i din kommune, hvis du har lyst til det.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat