Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Alting er svært..

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hejsa du

Tak for dit brev. Jeg kan forestille mig, at det har været svært at skrive, for selvom du ikke skriver om de svigt, du har oplevet – så kræver det styrke, at bede om hjælp. Den styrke har du! 

Kombinationen af de svigt, du har oplevet, og det, du har været igennem, kan meget vel være grunden til, at du har svært ved at åbne dig for andre. Jeg tænker, at du forsøger at passe på dig selv, og det er en super god egenskab at have. Det er ikke dig den er galt med. Det er de voksne, som har svigtet dig.

Du spørger, hvad du kan gøre for at føle dig stærk og ikke være ked af det hele tiden. Jeg tænker faktisk, at du har al mulig god grund til at føle dig stærk. For på trods af det, du har oplevet, viser dit brev tydeligt, at du har en lang række styrker: Det er meget imponerende, at du selv har haft styrken til at arbejde dig ud af selvskaden. Det er en styrke, at du har skrevet herind og bedt om hjælp, det er en styrke, at du reflekterer over, hvorfor det er svært for dig at snakke med andre, og det er en styrke, at du har stået så mange svigt igennem – endda alene. Jeg synes, du er en stærk pige. Og jeg har stor respekt for det, du allerede har gjort. 

Jeg tænker, at du nok har brug for at finde en at tale med, hvor der ikke er fokus på dine svagheder og dine svigt, men på dine styrker og på, hvordan du kan få mere af det. Og selvom jeg godt kan forstå, at det er svært for dig at snakke med nogen, tænker jeg alligevel, at det er dét, du skal arbejde på at kunne nu. Kan du se det som en øvelse, hvor du passer på dig selv, samtidig med at du forsøger at åbne op? En måde at vise dig selv på, at du faktisk er stærk! 

Det kan du fx gøre ved at vælge ud, hvem du vil tale med. Prøv at vende din tanke om, så andre skal gøre sig fortjent til, at du vil tale med dem. Det kan fx være en psykolog. En psykolog har ikke noget arbejde, hvis der ikke er nogen, der vil tale med ham eller hende. Derfor skal psykologen gøre sig fortjent til, at du vil tale med hende. Hvis psykologen ikke kan få dig til at føle dig tryg, så er hun ikke dygtig nok, og så skal du ikke fortsætte med den psykolog. Hvordan er det at tænke på det på den måde?

Kan du gå til din læge? Din læge kan give dig en henvisning til en psykolog og tale med dig om, hvilken slags psykolog, du kunne have glæde af at tale med. Du vælger selv, hvilken psykolog, du gerne vil tale med. Du kan overveje at vise dit brev og mit svar til psykologen. På den måde får du vist, at du synes det er svært at snakke om det, der er svært. Og at du har oplevet svigt fra flere voksne. Det kan hjælpe psykologen til at vide, hvordan han eller hun kan hjælpe dig.

Jeg foreslår, at det er en psykolog, du taler med, men det kan også være en anden voksen – fx en lærer, du godt kan lide. Du kan også kontakte LMS, de har mange tilbud til unge, der selvskader, fx anonym rådgivning, støttegrupper og en mentorordning. Her kan du møde andre unge, der har det lige som dig. Måske vil det være lettere for dig at tale med jævnaldrende? Læs mere på http://www.lmsos.dk/kan-vi-hjaelpe-dig/jeg-skader-mig-selv/

Jeg håber, mit svar har givet dig nogle ideer og har hjulpet dig til at se på dig selv som en stærk pige, der har styrken til at få et godt og lykkeligt liv. 

De kærligste tanker og hilsner fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat