Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Trist hele tiden…

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år.

Hvor er det bare godt, at du skriver herind og beder om et svar på dit fine brev. Du er virkelig god til, at sætte ord på de ting der er svært og de følelser, som fylder inde i dig.

Jeg kan godt høre, at du er trist og at tristheden lige nu fylder meget. Det lyder også som om, at du og din familie har skulle klare mange svære ting. Derfor kan jeg også godt forstå, at det er svært at din søster skal væk, nu hvor I er så tætte. Men du ser hende igen! Måske endda de fleste weekender. I kan måske lave en aftale om, at I skriver, ringer eller snapper sammen tit?

Når jeg læser dit brev, så tænker jeg, at du lyder som en stærk og sej pige, der har klaret rigtig meget. Og en pige der rigtig gerne vil have et "almindeligt" socialt liv, med venner og mennesker omkring dig, som gør dig glad. Det kan jeg godt forstå og det er noget, som jeg tror, at de fleste har brug for.

Det lyder også som om, at du klaret meget mere, end hvad der er meningen for en pige på 12 år. Du beskriver nogle ting, som I kæmper med i jeres familie og som helt naturligt kan gøre, at man som barn bliver ked af det og kan føle sig alene - selvom det ikke er meningen.

Din mor har været alkoholiker, det meste af dit liv. Det er super flot, at hun er ved at stoppe. Hvor er hun sej! Når man som barn oplever, at ens mor eller far drikker, så kan man få mange flere bekymringer, end der er meningen. Man bliver måske utryg ved, hvordan stemningen er derhjemme. Man bekymrer sig måske for, hvordan ens mor har det og om hun er okay. Man kan komme til at tage ansvar for meget mere, end man kan som barn.

Det er meget almindeligt for børn, der har haft alkohol i familien, at man bliver opmærksom på, hvordan andre har det og hvilke stemninger der er omkring én. Det kan også være derfor, det påvirker dig meget, hvordan det er i klassen og hvad andre tænker. Er det noget, som du kan genkende?

Du skriver, at du får noget hjælp og at det har hjulpet. Det er jeg glad for at høre. Hold fast i den hjælp, når den er god for dig. Ellers skal du vide, at der findes steder, hvor man kan få støtte, når man er opvokset i en familie med alkohol. Det kan være, at dine forældre eller din lærer, kan finde et sted i nærheden af dig, hvis det er noget, som du kan tænke dig. Måske kan man komme i nogle grupper, sammen med andre børn, der har oplevelser, der ligner dine.

Når ens forælder har problemer med alkohol, og der er sygdom i familien - som der også er i din, så er det helt naturligt, at man har brug for nogle tidspunkter, hvor man bare kan være barn og have det sjovt. Uden at skulle bekymrer sig. 

Derfor er det bare så godt, at du kan mærke, at det er noget du rigtig gerne vil og noget, som gør dig glad. Men jeg kan også høre, at det er svært for dig at føle, at du er tæt på nogen og det giver dig nogle triste tanker om dig selv. Sådan skal det ikke være.

Er der mon nogen i klassen, som du stoler mere på? En som du kan betro dig til og spørge, om ikke I skal være sammen i pauserne? Måske er der en, som har nogle interesser, som du også har? 

Hvis det er svært at gøre på egen hånd, kan du måske få noget støtte fra en lærer, som ved hvordan du har det? Nogle gange er det rart, at få en lærers hjælp til at skabe nogle gode fællesskaber. Og læreren har et ansvar for, at du trives over i skolen og at fællesskabet er rart. Måske kan du få din fars eller mors hjælp til, at tale med din lærer om det?

Du skriver, at du prøver og prøver over i skolen - og det kan jeg godt fornemme. Du er sej! Men nogle gange, kan det være rart at få noget hjælp til at prøve. Så du har nogen, som du kan gå til i skolen, når du bliver trist, så du ikke går med det alene. 

Det kan også være, at du kan få lov til at starte til en fritidsinteresse, som du synes er sjov? Måske kor, billedkunst, dans, fodbold eller noget andet? Det kan være, at du kan finde nogle fællesskaber udover klassen, som kunne være noget for dig? Det kan være, at din lærer eller nogen i familien, kan hjælpe dig med at finde noget, hvis du har lyst?

Jeg ønsker alt det bedste for dig og for din familie. Hvor er de altså alle sammen heldige, at have en så sej og betænksom datter og søster. Hvis rådene og tankerne i brevet her, ikke har hjulpet, må du altid ringe til BørneTelefonen og tale med en sød rådgiver. Det er helt anonymt og gratis.

De bedste tanker

BørneTelefonen

 

 

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat