Brev

Svært at acceptere min nedsatte hørelse

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige,

Hvor er du god til at beskrive hvordan nedsat hørelse påvirker dig i din hverdag og om dine bekymringer i forhold til at fortælle dine venner om det. Jeg håber mit svar kan hjælpe dig med at få det bedre med det.

Alle er ikke ens og gudskelov for det - det ville nok blive lidt kedeligt i længden. Alligevel har de fleste mennesker ikke lyst til at være alt for forskellige fra andre, slet ikke deres venner. Jeg fornemmer at du har nogle af de samme overvejelser, og at du er bekymret for, at dine venner ikke kan acceptere, at du ikke hører som alle andre. 

Har du tænkt over hvordan du selv ville reagere, hvis en af dine venner fortalte dig, at hun havde nedsat hørelse, eller noget andet som generede hende (f.eks. at hun var ordblind, tit rødmede eller ofte havde svedpletter under armene fordi hun svedte mere end andre)? Jeg gætter på, at du stadig ville være hendes veninde - for du virker til at være en rigtig god veninde, som tænker meget på hvordan dine venner har det, og at du vil være der for dem, når de har brug for det. Hvis der skulle være en ven der ikke accepterede den nedsatte hørelse, ville jeg ikke synes det var en rigtig ven. En rigtig ven vil også meget hellere vide, at du har nedsat hørelse end at du takker nej til diverse aftaler, og at han/hun derfor skulle undvære dig der.

En af dine bedste veninder har sagt til dig for nyligt, at hun var ved at blive træt af, at du hørte dårligt. Det fik mig til at tænke på, at hun måske føler, at du ikke rigtig hører efter når hun fortæller dig noget og det frusterer hende. Jeg tror, at det faktisk ville være rart for hende at vide, at du er født med nedsat hørelse, og du gør alt hvad du kan for at høre efter... Så hun ikke tror, at du ikke gider at høre efter - det vil gøre en stor forskel for både dig og hende. Du kan slappe mere af med hende, og du kan fortælle hende, at du har brug for at man taler i retning mod dig. Hvad tænker du?

Jeg ved, at du langt fra er den eneste i verden med dette problem. Der er faktisk rigtig mange, der lever med nedsat hørelse, selv musikere har nedsat hørelse, men klarer sig fint som musikere, fordi de bruger høreapparat. Du skriver ikke noget om, at du bruger høreapparat, men det var måske noget du kunne undersøge om var muligt for dig at få. Der findes mange forskellige slags, og rigtig mange af dem er så små, at man nærmest ikke kan se dem. 

Jeg håber, at du har mod på at sige eller skrive det til din veninde, og du på sigt accepterer den nedsatte hørelse og huske på alle de andre kvaliteter du har som person og som ven. Det er de kvaliteter som lyser ud af dig og definerer hvem du er. Måske kan din veninde støtte dig i at fortælle jeres andre venner om det, så du ikke bliver hjemme fra ting og fester, du har lyst til være med til.

Du er altid er velkommen til at kontakte os igen på BørneTelefonen på 116 111 eller logge på vores Chat.

Jeg ønsker dig al det bedste fremover.

Kærlig hilsen,

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat