Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Stress og livet er bare træls

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15,

Tak for dit brev. Hvor er du god til at beskrive, hvordan du har det lige nu. Sejt at du har haft overskud til at skrive dine tanker og følelser ned og bede om hjælp. Det mod skal du holde fast i. Det kan nemlig hjælpe dig videre.

Da jeg læste dit brev, blev jeg næsten helt forpustet på dine vegne. Jeg kan godt fornemme den travlhed, som du fortæller om og som gør, at du får lyst til at græde. 
Du skriver, at du ikke helt ved om du er kommet over dine forældres skilsmisse. En skilsmisse er en stor forandring, både for familien og for hverdagen. Det tager noget tid, at håndtere de mange svære følelser, som man kan stå med. Samtidig kræver det tid, at vænne sig til en ny hverdag. Har du mon snakket med nogen om skilsmissen og om hvordan du har det med det? 

Jeg kan godt forstå, at du kommer til at isolere dig derhjemme. Jeg tror nemlig at det er et tegn på, at du har brug for nogle steder, hvor du har ro og bare kan lukke ned for alt det, der ”presser på”. Skolen, familiesituationen, pigen i skolen osv. Men samtidig føler du dig alene. Måske har du før oplevet, at din tennis kunne give dit det ”pusterum”, samtidig med, at du var sammen med nogen? Jeg bliver nysgerrig på, om du kan finde en anden fritidsaktivitet, der kan give dig det igen? F.eks. dans. Måske har du stadig kontakt til de gamle holdkammerater? Måske kan du ses eller deltage i noget med dem? 

Når du fortæller, at du er begyndt at veje dig hver dag og stikke fingre i halsen, så bliver jeg bekymret for dig.

Jeg tænker, at du måske oplever, at det føles lettende, at flytte fokus fra tankerne over på noget, der føles mere overskueligt? Hvis man begynder at kontrollere vægt, mad og kaste op, så er det ofte et tegn på, at der er noget man har brug for hjælp til at overskue. Kan du mon genkende det? Jeg har på fornemmelsen, at du godt ved, at det ikke er en god måde at håndtere det på. 

Du fortæller selv, at du har en masse tanker og følelser, som du ikke ved, hvor du skal gøre af. Man skal ikke gå alene med de følelser og stress-fornemmelser, som du beskriver. Hvis man går alene med det, vokser det sig større og bliver uoverskueligt, som du oplever. Du har ret til og fortjener, at få noget hjælp til at overskue de ting, der er svære. 

Du skriver, at du oplever at din mor er ligeglad med dig. Det er ikke en rar følelse. Nogle forældre lader deres børn være i fred, fordi de tror, at det er det, børnene gerne vil. Men det er sjældent, helt sådan det er. Man kan opleve det som om, at ens forældre er ligeglade. Men det er forældrenes ansvar, at passe på deres børn og sørge for, at de får omsorg og tryghed. Jeg tænker, at det lyder som om, at du har ekstra brug for den omsorg og tryghed nu. Hvordan tror du, at det ville være, hvis dine forældre vidste, at du faktisk har brug for noget omsorg og støtte nu? 

Jeg ved, at det er nemt at sige, at du skal snakke med en voksen. Men det er vigtigt, at du får talt om hvordan du har det og får lagt en plan for, hvordan du kan få det bedre. Måske har du en i tankerne, der kunne være god at snakke med? En i familien, en lærer, studievejleder, sundhedsplejerske, læge eller en anden?

Du er altid velkommen til, at tale med en rådgiver på BørneTelefonen (116 111). Her sidder voksne klar til at snakke.

 

De bedste hilsner og mange tanker fra BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat