Brev

Skal klare mig selv som om jeg var voksen

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg kan godt forstå, at du føler dig alene, for det ansvar, som er lagt på dine skuldre er for stort! Der er ingen tvivl om, at du elsker dine forældre. Det kan man mærke i dit brev - og det er også dejligt, at du ved, at dine forældre elsker dig, selvom de har meget travlt. 

Men det er ingen ”undskyldning”. Man kan have travlt i kortere perioder, men hvis det strækker sig over en længere periode, skal der gøres noget ved det. Derfor er det godt, at du tager første skridt og skriver herind. 

Mon du har talt med dine forældre om det? Hvis ikke, vil jeg anbefale dig, at du tager en snak med dem og fortæller dem, hvordan du har det. Du kan jo sige, at det er hårdt at se, hvordan de bruger så meget tid på at arbejde. Og så kan du fortælle dem, at du savner dem.  At du og din søster også har brug for at være sammen med dem.

Jeg vil også råde dig til at tale med en anden voksen om det. For det lyder til, at I også kunne have glæde af at få lidt hjælp udefra. Vil du fx kunne vise din lærer dit brev og mit svar? Eller er der en pædagog, du godt kan lide at tale med? Eller en af dine veninders forældre? Ofte er det nogle små ændringer, der kan gøre store forskelle for en families hverdag. Men indimellem har man brug for, at der er nogle andre, der hjælper "på rette vej". Den hjælp kan man få blandt andet fra sin kommune. Det kunne være økonomisk hjælp, så dine forældre ikke skal arbejde så meget. Eller det kunne være noget hjælp i huset. Og noget hjælp og støtte til dig og din søster.

Når man har økonomiske problemer, som dine forældre oplever, så kan man godt blive rigtig presset. Og det lyder til, at din mor faktisk ikke har det så godt. Selvom hun arbejder meget, så skulle hun gerne have overskud til at være sammen med jer piger også. Derfor synes jeg, det er meget vigtigt, at I og hun får noget hjælp. 
 
Når man er 13 år, kan man sagtens have nogle pligter derhjemme. Måske skal man indimellem lave mad eller gøre lidt rent, men det er aldrig barnets ansvar at sørge for, at fx ens søster får mad. Det er altid forældres ansvar! Det er vigtigt, at du ved det. 

Jeg er sikker på, at I med den rette hjælp vil kunne få mere overskud i familien. Når det overskud begynder at komme tilbage, så kunne I lave nogle aftaler om, hvordan I får mere familietid med din far, selvom han må arbejde meget som landmand. Måske kan I lave aftensmad sammen et par gange om ugen? Det er en god måde at lave noget sammen på, samtidig med, at man kan få talt om ens dag. 

Her på BørneTelefonen vil vi meget gerne hjælpe dig videre. Du vil også kunne få det, der hedder en bisidder fra BørneTelefonen. En bisidder er en voksen, der hjælper en med at få hjælp fra kommunen. Bisidderen er barnets støtte og hjælp. Du er meget velkommen til at ringe til os på 116111. Så vil en rådgiver tale med dig om, hvordan din familie kan få hjælp, og hvad en bisidder kan gøre for dig. 

De varmeste hilsner
BørneTelefonen

 

 

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat