Brev

selvmordstanker og selvskade

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Dit svar kommer her:

Kære pige på 15 år

Tusinde tak for dit brev! Jeg kan læse, at du har haft det rigtig svært længe, men hvor er det godt, at du nu har skrevet herind! Det viser mig, hvor meget styrke du har – selv når det hele ser sort ud. Jeg vil gøre mit allerbedste for at hjælpe dig så godt jeg kan.

Du har i lang tid haft det svært og haft tanker om selvmord, du har endda forsøgt, men blev stoppet. Du fortæller, at du har været en del igennem med kommunen, er blevet afvist på psykiatrisk hospital og at du oplever, at dine forældre er ligeglade med dig og din fremtid.

Jeg kan virkelig godt forstå, at det kan være svært at opleve så meget modgang, og det bekymrer mig faktisk, at du ikke har fået god hjælp og støtte. Samtidig viser det mig, hvor meget du har kæmpet for at få det bedre. Det synes jeg virkelig er sejt af dig!

Du fortæller, at du har mistet din allerbedste veninde, hun var dit et og alt og nu er hun her ikke længere. Hun tog sit liv, og jeg kan virkelig godt forstå, at det store hul af glæde i dit hjerte nu er fyldt med sorg. Hvor er du rørende god til at sætte ord på, hvordan hendes beslutning har påvirket dig!

Det, du har oplevet, er meget voldsomt og jeg forestiller mig, at det må have været rigtig svært for dig lige siden, du mistede hende. Og jeg tænker, at din reaktion med endnu mere lyst til døden er naturlig lige nu.

Er det okay, hvis jeg sætter lidt ord på det, som jeg ved om selvmordstanker?

Man kan have det så svært, at man gerne vi væk fra alt det, der gør ondt, og så er det, at tankerne om selvmord kan komme. Man vil egentlig i virkeligheden gerne leve, man vil “bare” gerne have det bedre. Mon det også er sådan for dig?

Du fortæller, at du har søvnmangel, ikke lyst til mad og føler dig deprimeret. Du tænker ikke over dine handlinger og er begyndt at drikke, ryge og tage snus. Du ved simpelthen ikke, hvad du skal gøre.

Når jeg læser det, så tænker jeg faktisk, at du gør alt, hvad du kan lige nu, for at holde smerten ud. Du kæmper for at holde dig i live efter alt, hvad der er sket. Jeg har snakket med mange andre unge om selvmordstanker og derfra ved jeg at det, du oplever lige nu, faktisk er en naturlig “overlevelsesstrategi”. Mon du kan følge den tanke?

Når man har det sådan, er det helt vildt vigtigt at få hjælp. Det er sådan, man får det bedre. Jeg ved fra dit brev, at du har prøvet at få hjælp før, men med dårlige erfaringer. Derfor tænker jeg, at vi skal prøve at kigge andre veje nu.

Er der en, som du er tryg ved og som du ved vil lytte, hvis du fortalte, hvordan du har det? Det kan være din venindes mor, en lærer eller rådgiver på skolen eller en anden. En du kan fortælle det samme, som du har fortalt mig – og en der vil tage dig seriøst.

Jeg ved, at det kræver et kæmpe mod at forsøge at få hjælp igen, men det er virkelig vigtigt for, at du kan få det bedre. I dit brev har du vist mig, hvor stort et mod og en styrke du har, så derfor tror jeg på, at du kan finde styrken til at søge hjælp.

Den person du snakker med, kan hjælpe dig med at søge professionel hjælp. Det er rigtig vigtigt, at der er en tæt på dig, som ved, hvordan du har det – men jeg tænker også, at det er vigtigt, at du får professionel hjælp til de ting, som du har oplevet. Er mon en, som du har mod på at gå til? Hvis det er svært at sige det højt, kan det måske hjælpe dig at skrive et brev til personen – eller at vise dit brev til BørneTelefonen og dette svar.

Jeg håber og tror på, at du kan finde modet og styrken! Du har kæmpet en hård kamp og jeg tror på, at der er lys forude og at du kan finde styrken til at kæmpe lidt endnu. Jeg hepper på dig!

Næste gang du får selvmordstanker, må du rigtig gerne ringe ind til os! Der sidder søde rådgivere, som rigtig gerne vil snakke dig igennem de svære tanker, så du ikke er med dem helt selv. Vores tlf. er 116111.

Jeg ønsker dig alt det bedste – og tror på, at du kan få det bedre!

Kærlig Hilsen
BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Henvisninger Selvmordstanker

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat